Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 113/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 921 din 23 decembrie 2011, a fost reglementată organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, instituţie care va exercita atât atribuţiile prezente ale Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, cât şi pe cele de inspecţie socială.
Actul normativ a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2012.
Ministerul Muncii aduce Direcţia Generală de Inspecţie Socială alături de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale. Astfel, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale devine Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Potrivit precizărilor din partea MMFPS, modificarea vine cu următoarele avantaje:
● Se asigură un sistem unitar de administrare a beneficiilor de asistenţă socială şi de evaluare, monitorizare şi control în domeniul asistenţei sociale.
● Inspecţia Socială, care până acum avea doar 2 inspectori pe judeţ, va fi întărită prin redistribuirea angajaţilor; va avea o capacitate mai mare de control şi o structura teritorială în fiecare judeţ.
● Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale se reorganizează, iar numărul de posturi se suplimentează cu 287. Dintre aceştia, 132 sunt de la Ministerul Muncii şi 155 din Inspecţia Muncii. Nu este vorba despre locuri noi de muncă, ci de o redistribuire a posturilor.
● Controlul la nivel local se va face fără să mai fie necesară avizarea tuturor procedurilor de control de către minister, aşa cum se întâmpla până acum.
● Sunt introduse sancţiuni noi pentru administraţia centrală sau locală, persoane fizice sau juridice care îi împiedică pe inspectorii sociali să îşi exercite controalele şi verificările. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei următoarele situaţii:
– împiedicarea, în orice mod, de către administraţia publică sau persoanele fizice/juridice, a inspectorilor sociali de a-şi exercita atribuţiile de inspecţie, prin orice acţiune sau inacţiune
– refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a duce la îndeplinire măsurile dispuse de inspectorul social, la termenele stabilite de acesta;
– refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a pune la dispoziţia inspectorilor sociali toate documentele şi informaţiile necesare, pentru realizarea acţiunilor de control, evaluare sau monitorizare.
Verificările încep din ianuarie 2012. Pentru a nu bulversa întregul sistem de asistenţă socială, care în prezent cuprinde 8 milioane de beneficiari, reforma asistenţei sociale se va produce gradual. Astfel, cei care acum primesc o formă sau alta de prestaţii sociale, trebuie să ştie că din 1 ianuarie nu se modifică nimic şi nu trebuie să vină la ghişee ca să completeze alte acte, alte dosare, se mai arată în precizările MMFPS, postate pe site-ul propiu, în legătură cu apariţia actului normativ menţionat.
În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, la propunerea Agenţiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va elabora proiectul de lege privind statutul inspectorului social.
Prevederile ordonanţei de urgenţă intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012, cu excepţia prevederilor referitoare la contravenţii, expuse sumar mai sus, şi care intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.