Întârzierea plăţii salariului este o situaţie cu care te poţi confrunta. De aceea este important să ştii care sunt soluţiile legale la îndemână în acest caz.
Codul muncii prevede, la articolul 166, că salariul este plătit cel puţin o dată pe lună, dată stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
În acelaşi timp, întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Plata cu întârziere a salariului conferă salariatului dreptul la despăgubiri compensatorii, sub forma unei dobânzi legale, în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011.
Cum poţi acţiona din punct de vedere legal
În condiţiile în care plata salariului întârzie, poţi face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în raza căruia angajatorul îşi are sediul social, în primă instanţă.
În urma controlului, inspectorii pot constata nerespectarea legislaţiei muncii şi da un avertisment sau aplica angajatorului o amendă de până la 3000 de lei. ITM poate dispune plata retroactivă a salariilor.
Dacă angajatorul nu se conformează, următorul pas este să te adresezi instanţei competente de judecată. Această acţiune este scutită de plata taxelor judiciare.
Un pas mai departe este solicitarea insolvenţei companiei şi înscrierea la masa credală pentru recuperarea datoriilor.
Articolul 171 din Codul muncii prevede că dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în trei ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
În cazul în care intervine o recunoaştere din partea angajatorului în calitate de datornic cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului, termenul de prescripţie prevăzut anterior este întrerupt.
Totodată, în contextul în care angajatorul întârzie plata salariului, poţi să îţi depui demisia fără preaviz, conform articolului 81 alineatul 8 din Codul muncii, care prevede că salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
Doamnelor/domnilor,
Plata cu intarziere (sau neplata salariului) dau dreptul angajatului sa solicite (in instanta) daune-interese , Codul muncii , art. 166(4) , dar nu precizeaza in ce constau acestea. Conform art. 278 Codul muncii se completeaza cu legislatia civila – Codul civil .
Art. 1530: Creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat şi care este consecinta directa şi necesara a neexecutarii obligatiei.
Art. 1531 (1) Creditorul are dreptul la repararea integrala a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutarii.
(2) Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferita de creditor şi beneficiul de care acesta este lipsit. La stabilirea prejudiciului se tine seama de reducerea unor cheltuieli sau de evitarea unor pierderi de catre creditor ca urmare a neexecutarii obligatiei.
(3) Creditorul are dreptul şi la repararea prejudiciului nepatrimonial.
Art. 1535 (1) In cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit de parti sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. In acest caz, debitorul nu are dreptul sa faca dovada ca prejudiciul suferit de creditor ca urmare a intarzierii platii ar fi mai mic.
(2) Daca, inainte de scadenta, debitorul datora dobanzi mai mari decat dobanda legala, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil inainte de scadenta.
(3) Creditorul are dreptul, in plus, la daune-interese pentru orice prejudiciu suplimentar pe care l-a suferit din cauza neexecutarii obligatiei.
Asadar angajatul are dreptul sa-si primeasca salariul actualizat la inflatie pentru a compensa pierderea suferita prin devalorizare si dobanda legala penalizatoare ca dauna moratorie care are un caracter dublu : sanctiune pentru neplata la scadenta a obligatiei si beneficiul de care a fost lipsit ( lipsa de folosinta) .
Raspunsul este ceva mai complex decat pare …
Pot sa fac ceva in sensul asta, am incercat pe cale amiabila , m au amanat inca pe o saptamana ..
Buna, ziua. As dori o lamurire la o situatie mai veche. Lucrez in sistemul de sanatate la stat si acum 7 ani nu ne_am primit salariile timp de 3 luni pe motiv ca nu am avut nr. de consultatii si casa nu a virat banii necesari desi, spitalul a primit iar policlinica adica Ambulatoriul nu a primit. ne era frica tuturor sa zicem ceva desi veneam la servici normal.. Mentionez ca am avut o conducere care nu ne dadea voie sa zicem nimic desi pe vremea aceea aveam alt jurist. As dori sa stiu daca se mai poate face ceva dupa atata timp tinanad cont ca avem alta conducere foarte buna si un jurist la fel de bun . Multumesc si astept raspuns cat mai repede pentru a vedea care sant demersurile. Multumesc si va doresc o zi buna.
Daca imi dau demisia fara preaviz conf. art. 81. al. 8, mai pot primi salariile constante? si daca da, ce procedura trebuie sa urmez? Multumesc!
in perioada 01.05-31.10.2014 am lucrat la DFS ACTIV PROTECTION srl CU ADRESA IN BUC.STR SIMERIA 36 SECTOR 1,IAR IN PERIOADA 18.08.-13.10.2016 la aceași adresa dar dar sc international delta force srl,defapt aceași firma dar denumiri diferite ,același punct de lucru.Pot deschide o singura actiune pentru cele doua societati comform Articolul 171 din Codul muncii pentru neplata in totalitate a drepturilor banesti? si cum sa realizez?
Multumesc!
Peste tot sau dat salarii marite la toate spitalele din tara numai la noi la sp.viseu de sus nu sant bani sau dat doar flututari bani nici vorba.Menegerul sp.ca nu sau alocat bani destui.oare numai pt.spitalul nostru nu sant bani.
lucrez la o firma cu sediul an austria si nu m-ia bagat diurna am plecat de acasa pe data de 29 11 2017 si am plecat din austria pe 21 08 18 8 00 pe 7 ianuarie m-ia bagat diurna normal iar pe 7 februarie nu astazi este 12 februarie si diurna nu mentionez ca ma obliga sa fortez programul peste 15 h lucrez ca sofer
Buna ziua
Lucrez la o institutie publica si in ianuarie 2018 am luat salariul pe decembrie 2017 in procen de aproximativ 60 %.Diferenta de 40 % din salariul pe decembrie 2017, a fost platita in luna februarie 2018( 12.02.2018).Din diferenta de 40 % au fost oprite contributiile conform anului 2018 si nu contributiile anului 2017.Mentionez ca am fost singurul din institutie care a luat salariul pe luna decembrie 2017 in procent de 60%. Daca se retineau contributiile conform anului 2017( nu cred ca era posibil pe anul acesta-2018) beneficiam de aproximativ o suma neta de 200 lei. Ce se mai poate face? o adresa catre director si apoi catre ITM? .Contributiile trebuiau retinute in ianuarie 2018. persoana vinovata este de la contabilitate si directorul institutiei . Daca nu erau suficienti bani de salarii, trebuia sa dea la toata lumea aproximativ 98% din salariu.Nu trebuia sa decida directorul cine ia si cine nu ia. Ce variante mai am?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua.Avem o firma de transport si ne confruntam cu o problema.Unul din soferii nostri a vut o un accident cu camionul, mai precis a intrat cu camionul in sant pe teritoriul Frante.A trebuit sa chemam o firma de depanaj sa scoata camionul din sant factura ridicanduse la 2400 euro. Nici asigurarea nici casco nu ne plateste factura pe motiv camionul era functional doar in caz de pana intervine asig casco.I am adus la cunostinta angajatului ca va fi obligat sa plateasca jumatae din dauna ,oprirea facandu-se in mai multe transe.El nu afost de accord spunanad ca nu este vina lui si ca asigurarea noastra casco tb sa platesaca ,dupa 2 zile ne anunata ca ne abandoaneaza camionul in Franta .Dupa negocieri am are reusit sa il convingem sa accepte sa se intalneasca cu un sofer din firma si s facut un proces de predare primire a camionului fara ca aceasta sa ne dea o demisie scrisa.Puteti sa imi spuneti care este procedura pt recuperarea daunei si daca avem dreptul sa ii oprim o partea din dauna din salariu.Multumesc
Ce trebuie să fac dacă am fost la lucru și nu miam primit banii dar nu o apucat sa facă actele ca o știu ce face eu nu miam dat cu sama am lucrat o perioadă de o lună și 2 săptămâni și mia dat 700 lei ca restul mi da cind fac luna opri ca nu are ca invitați soluție ivit niște probleme am înțeles am așteptat dar acum cind le sunt nu răspunde nici unul la telefon sau mesaje va rog Spuneți mi ce sa fac ca am lucrat pe degeaba o luna
ITM-ul ar trebui sa aplice amenzi la 99,99% din companiile române. Este o obișnuință sa nu se plătească la timp salariile… De parcă noi am merge cu întârziere la lucru.. dar de ce să își bată capul ITM-UL… Cate drepturi ne sunt încălcate.. și atunci ne miram de ce pleacă românii?? Uite de ce…
Angajata (femeie de serviciu) la o asociatie de proprietari din Bucuresti, nu primeste salariul la timp, asa cum este mentionat in contractul individual de munca. Când primeste salariul, nu semneaza nici un act (stat de salarii sau dispozitie de plata) . Situatia persista de aproape doi ani, da când a fost angajat un nou administrator de imobil . Ce este de facut ?