Autoritatea de Supraveghere Financiară propune modificarea a legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor printr-un proiect care prevede liberalizarea canalelor de distribuție a polițelor PAD și de către primării, proprietarul unei locuințe fiind apoi obligat să dețină asigurare obligatorie a locuinţei pentru înscrierea în Cartea Funciară.

Astfel, proprietarul va avea obligativitatea de a prezenta contractul de asigurare obligatorie a locuinţei la înscrierea locuinței în Cartea Funciară.

Legea nr. 260/2008

Art. 10 – (1)  Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.

(2) Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.

În plus, din acționariatul PAID, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale vor putea face parte și persoane fizice sau juridice, nu doar firmele de asigurare agreate, ca acum. De asemenea, se prevede posibilitatea ca poliţa PAD să poată fi emisă în coasigurare și de către alți asigurători.

O altă prevedere modificată este legată de canalele de distribuție pentru polițele PAD, astfel încât să fie asigura un grad cât mai ridicat de penetrare și de cuprindere în asigurare, în baza legii IDD.

Art. 7 – (1) Contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se încheie în formă scrisă între PAID şi proprietarul locuinței, fie în mod direct, fie prin mijlocirea asigurătorilor autorizați să practice activitate de asigurare pentru riscuri de catastrofă, prin derogare de la dispozițiile Legii nr. 236/2018, cu modificările și completările ulterioare, fie prin alte canale de distribuție.

“În baza Legii nr. 236/2018 cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale sau alte instituții pot opta și pot desfășura activitate de distribuție a contractelor de asigurare PAD”, se mai arată în proiectul ASF.

Sumele anuale prevăzute pentru polițele PAD nu se modifică.

Ai nevoie de Legea nr. 236/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here