Un proiect legislativ inițiat de parlamentarii liberali impune o limită de cel mult 5% din veniturile bugetelor locale pentru sărbători, evenimente, festvaluri și alte asemenea cheltuieli.

Inițiativa legislativă este justificată de faptul că multe primării au alocat sume mari de bani pentru acest gen de actiități și la final de an au rămas fără fonduri, chiar au intrat în incapacitate de plată pentru saalrii sau alte cheltuieli mai importante: “Prezenta propunere legislativă are rolul de a stopa populismul unor acțiuni financiare ale aleșilor locali care se folosesc de tot felul de manifestări, unele de importanță pentru comunitatea locală, dar alele inventate pentru a se cheltui bani publici din bugetul local, bani ce pot fi folosiți pentru activități necesare dezvoltării educaționale, culturale, infrastructurii localității respective”, argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Lege pentru completarea art. 5 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale

Art. 5, alin. (5) va avea următorul cuprins:
  • (5) Din veniturile bugetelor locale rezultate de la alin. (1) se alocă un procent de maxim 5% din sursele financiare prevăzute la lit. a) pentru diferite sărbători sau festivaluri de interes local pentru administrația publică locală respectivă. Proiectele de sărbători sau evenimente sunt selectate pentru finanțare în funcție de importanța pentru comunitatea locală, pentru dezvoltarea educațională, culturală, nu doar recreativă.
Proiectul legislativ a fost pus pe data de 6 decembrie în dezbatere publică la Senat, unde așteaptă, în următoarele 30 de zile, avizele Consiliului Economic și Social și al Consiliului Legislativ, pentru a intra la vot.

Dacă va fi adoptat apoi și de Camera Deputaților, inițiativa va modifica și completa legea privind finanțele publice locale.

Ai nevoie de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale? O poți obține apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here