Primăria București a postat pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti un proiect de hotărâre care prevede acordarea de vouchere în valoare de 2.000 lei femeilor gravide, pentru efectuarea de analize medicale.

Conform notei de fundamentare, rata natalității a scăzut îngrijorător și în Capitală, ca în multe alte orașe, în timp de numărul vârstnicilor a crescut, astfel că se impun măsuri de schimbare a acestui echilibru dintre generaţii, care poate duce la reducerea disponibilităţilor resurselor umane.

„Anual, în municipiului Bucureşti se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 2010-2015 numărul nou-născuţilor vii, ai căror părinţi au rezidenţa pe raza municipiului Bucureşti, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 de copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 de copii. Având în vedere rata scăzută a natalităţi, se impune implicarea autorităţii locale în identificarea unor măsuri sociale suplimentare, care să influenţeze creşterea natalităţii”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul prevede acordarea sumei de 2.000 lei în două tranșe, pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontat de Casa de Asigurări de Sănătate și pentru eventual tratamente nedecontate pentru femeile însărcinate cu domiciliul sau cu reședința în București.

Art. 3 – Voucherele au fiecare câte o valoare de 1.000 lei, împărțite în tichete de câte 50 lei, acordându-se de două ori:

  1. După procesarea cererii, se acordă primul voucher în baza primei adeverințe medicale.
  2. După intrarea în luna a șasea de sarcină, se acordă al doilea voucher, în baza celei de-a doua adeverințe medicale.

Pe aceeași ordine de zi, un alt proiect de hotărâre prevede acordarea unui ajutor de aproape 11.000 de lei pentru femeile care doresc să facă fertilizare in vitro, voucherul fiind acordat tot în tranșe, pe baza scrisorilor medicale.

comentarii

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here