Prima de stat, sau sistemul Bauspar, va fi implementat și la noi în țară dacă parlamentarii vor adopta propunerea legislativă care prevede acest lucru, aflată în dezbatere la Senat. Proiectul vizează modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.

Sistemul Bauspar reprezintă, conform inițiatorilor proiectului legislativ, un mecanism de economisire și creditare în scopul îmbunătățirii situației locative. Orice persoane interesată, indiferent că este minoră sau fără capacitate de exercițiu, prin reprezentanții legali, poate încheia un contract de economisire-creditare cu o bancă pentru locuințe.

Prima etapă a contractului este cea de economisire, în care persoana care încheie contractul se obligă să economisească o anumită sumă convenită, prin depuneri în contul de economisire, depuneri purtătoare de dobândă.

A doua etapă este cea de creditare, dacă deponentul îndeplinește anumite condiții și vrea (nu este obligatoriu) să contracteze un credit, banca este obligată să i-l acorde, în cuantumul și dobânda prevăzute în contractul de economisire-creditare.

Și statul participă la acest sistem, prin Prima de stat, o subvenție acordată pentru stimularea cetățenilor să economisească pentru spațiul locativ.

Proiectul legislativ modifică și completează două articole din OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, unul dintre ele referindu-se la faptul că aceste contracte vor putea fi încheiate de orice cetățean, indiferent de vârstă sau stare civilă.

Art. 313 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Sunt îndreptățiți să beneficieze de primă de stat clienții persoane fizice, indiferent de vârstă și de starea civilă. În cazul persoanelor căsătorite, beneficiază de primă de stat oricare dintre soți, separat, indiferent de titularul depunerilor.

(2) În cazul minorilor, contractul de economisire-creditare se încheie, în numele acestora, prin reprezentanții lor legali.

(3) Prevederile alin. (2) se aplică și persoanelor fizice cu capacitate de exercițiu restrânsă sau fără capacitate de exercițiu, cu respectarea dispozițiilor Codului civil. În cazul acestor persoane, dovada utilizării în scop locativ, în situația în care este necesară, se realizează de oricare dintre reprezentanții legali ai acestora.”

Proiectul prevede și cuantumul Primei de stat, care fi diferențiat: pentru clienții care optează și pentru contractul de credit, prima va fi stabilită la un nivel de 25% din totalul depunerilor efectuate în fiecare an calendaristic, în limita a 250 euro anual. Iar pentru cei care vor doar contract de economisire, și nu și pe cel de creditare, prima va fi la 20% din totalul depunerilor dintr-un an, în limita a 200 euro anual.

Proiectul legislativ a fost înregistrat pentru dezbatere pe 28 iunie, cu câteva zile înainte de vacanța parlamentară, astfel că va intra la vot, în plen, abia la toamnă.

Ai nevoie de OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

3 COMENTARII

  1. Nu inteleg care este noutatea sistemului anuntat prin titlu. Sistemul este oferit cam de 10 ani in Romania, INCLUSIV CU PRIMA DE LA STAT. Exista doua institutii infiintate in acest scop, cunoscute sub denumirea generica „Banca pentru locuinte”.
    Mai cercetati inainte de publicarea textelor…

  2. Mai cretinilor,mergeti la BCR unde functioneaza Programul BPL(banca pentru locuinte ) unde eu am cotizat 5 ani (programul este de cate 5 ani cu reinnoire) si am castigat cate 250 de euro pe an ,la cei 1000 depusi de mine ! Cei 250 de euro reprezinta prima de stat,dar programul functioneaza de aproape 10 ani ,NU DESCOPERITI VOI APA CALDA ACUM ! In cadrul programului banca aproba imprumuturi pentru cei ce vor sa-si contruiasca/cumpere o locuinta !

    • Da, numai ca din anul acesta în urma intervenției curții de conturi banca nu mai respecta condițiile, nu dai prima de stat sub 18 și peste 65 de ani și te trezești ca primești mai puțin decât ai depus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here