Plafonul garanţiilor pentru creditele din programul “Prima casă” ar putea fi suplimentat cu un miliard de lei (pentru anul 2013), conform unui proiect de hotărâre lansat azi în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Propunerea de act normativ prevede că 300 de milioane din acest miliard vor fi destinate achiziţiei de locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
Garanţia va fi acordată şi plătită în lei, iar costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din:
• rata dobânzii ROBOR la trei luni, plus o marjă de maximum 2,50% pe an pentru creditele în lei;
• comisionul de gestiune (negociat semestrial) datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi recuperat de la beneficiar.

ALTE MODIFICĂRI PROPUSE

Proiectul mai prevede introducerea (la nivelul normelor metodologice) dispoziţiilor care să permită o gestionare eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate.
Prin urmare, finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului (în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat) vor fi obligaţi să-l consume până pe 31 decembrie 2013. Diferenţa care va rămâne neutilizată la acea dată va fi realocată.
De asemenea, se urmăreşte clarificarea unor aspecte referitoare la daunele parţiale produse locuinţelor cumpărate/construite în cadrul programului.
Pentru despăgubirile a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată, fără a depăşi echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, societatea de asigurare va efectua plata direct către proprietarul locuinţei, căruia îi revine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare.
Pentru daunele a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, finanţatorul va emite acordul fie în numele şi contul statului, fie în nume şi în cont propriu şi/sau în numele şi în contul statului pentru efectuarea plăţii despăgubirilor către proprietarul locuinţei, căruia îi revine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Eventualele propuneri referitoare la proiectul de hotărâre pot fi transmise (în zece zile de la publicare) Ministerului Finanţelor pe adresa publicinfo@mfinante.ro.
» Proiectul de act normativ care vizează modificarea şi completarea Anexelor 1 şi 2 ale HG nr. 717/2009 poate fi consultat integral AICI (format PDF).
Sursa: MFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here