25 Ianuarie, 2020

“Prima casă” pentru persoanele cu handicap. Ce drepturi noi vor avea cetățenii cu dizabilități

Persoanele adulte cu orice grad de handicap vor putea beneficia de credit de la stat, în limita a 60.000 de euro, în cadrul unui program derulat prin Autoritatea Națională a Persoanelor cu Handicap, conform unui proiect legislativ inițiat la Senat.

Proiectul prevede, de asemenea, noi drepturi pentru persoanele cu dizabilități – tratament balnear gratuit o dată pe an, accesul la transportul în comun sau la infrastructură, la clădirile și spațiile publice, norme europene existente deja în alte țări și pe care țara noastră va fi obligată să le pună în practică.

Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap

Art. 27 – Alin. (1) Persoanele adulte cu orice grad de handicap pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorității Naționale a Persoanelor cu Handicap la bugetele direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale, în baza unui contract privind angajamentul de plată al dobânzii pentru achiziționarea unei locuințe și pentru adaptarea acesteia conform nevoilor individuale de acces, precum și pentru achiziționarea unui singur autovehicul, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Pragul valorii creditelor acordate vor fi limitate la suma de  60.000 de euro pentru achiziționarea unei locuințe, 10.000 de euro pentru amenajarea locuinței în funcțiile de nevoile necesare și suma de 10.000 de euro pentru achiziționarea unui autovehicul. În cazul achiziționării de autovehicule adaptate special  pentru transportul persoanelor cu dizabilitate, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăși 20.000 de euro. Perioada de rambursare pentru aceste credite va fi de 30 de ani pentru locuință, 15 ani pentru autovehicul și 10 ani pentru creditul pentru amenajarea locuinței.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap în clădirile și spațiile publice, autoritățile, furnizorii de servicii sociale, precum și reprezentanții societății civile vor avea obligația să promoveze și să respecte și să garanteze toate drepturile persoanelor cu handicap, conform convențiilor internaționale. Astfel, fiecare clădire publică va fi prevăzută încă din faza de construcție cu accesul persoanelor cu dizabilități. În privința transportului și a infrastructurii, toți operatorii de taxi vor fi obligați să dețină măcar o singură mașină cu scaun cu rotile, adaptat nevoilor persoanelor cu handicap.

Art. 24 – (1) Persoanele cu orice tip de handicap beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele, cu navele pentru transport fluvial și cu avionul pentru transportul aerian, pentru 12 călătorii dus-întors pe anul calendaristic.

De toate aceste drepturi vor beneficia atât persoanele cu handicap, cât și însoțitorii și asistenții personali ai acestora.

Nu în ultimul rând, persoanele cu dizabilități vor beneficia de un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, sau un tichet valoric echivalent cu cel decontat de Casa de Pensii pentru un sejur balnear privat, pe teritoriul țării.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Aurica
  iunie 7 2019

  De când întra legea în vigoare Oare putea beneficia de ea?

 • Răspunde
  Vasile
  iunie 7 2019

  Asi vrea să eu si eu un credit pentru a los o locuinta ce documente trebui

 • Răspunde
  Nicu
  iunie 20 2019

  Buna ziua, ce numar are proiectu legislativ?

 • Răspunde
  Monica
  iulie 8 2019

  Buna ziua sunt asistent personal pentru băiatul meu în vârstă de 10 ani pot beneficia de un credit pentru locuință ,și de când intră în vigoare ,aceasta lege pentru persoanele cu dizabilitati?

 • Răspunde
  Ioan
  iulie 9 2019

  Buna. Sunt interesat si eu de un credit bancar pt a cumpara o locuinta. Cum se va proceda si la ce banca?

 • Răspunde
  Cosmin
  august 4 2019

  Buna ziua, ce numar are proiectu legislativ? Multumesc

 • Răspunde
  august 6 2019

  Buna ziua suntem o familie de 3 persoane cu un handicap grav și avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastra

 • Răspunde
  Serban
  august 16 2019

  Buna ziua sint pers cu handicap grav si vreau un inprumut pt locuinta, mentionez ca am 39 de ani si nu am avut niciodata casa cum as putea beneficia de accest credit? Multumesc

 • Răspunde
  august 23 2019

  Cum pot obtine un imprumut .sunt persoana cu handicap grav si nu am locuinta stau cu chirie

 • Răspunde
  august 23 2019

  Buna ziua..cum as putea obține acest împrumut .stau cu chirie si am handicap grav si eu si fetița mea

 • Răspunde
  august 26 2019

  Buna ziua mar interesa si pe mine o locuință pentru fica mea ce banca acordă acest credit pentru persoane cu handicap credit pentru locuință aștept răspuns multumesc

 • Răspunde
  atena
  august 28 2019

  buna ziua,

  Cum pot beneficia de creditul pentru masina?Am handicap accentuat pentru transplant renal.ma incadrez?

 • Răspunde
  Lenuța Ana
  septembrie 2 2019

  Am grad de handicap accentuat.As vrea un credit pt un apartament. Ce acte sunt necesare? Mulțumesc.

 • Răspunde
  septembrie 6 2019

  Bună ziua sunt in varsta de 22 de ani am un handicap pe viață nu prea pot să merg doresc si eu împrumutul pt tratament si locuinta nu prea am unde sa locuiesc

 • Răspunde
  Elena Georgiana
  septembrie 20 2019

  Bună seara am 40 de ani si am handicap accentuat as dori sa iau un împrumutul pentru o locuință. Vă rog să îmi spuneti ce acte trebuie! Vă mulțumesc!

 • Răspunde
  Barabás
  septembrie 23 2019

  Bune ziua,sunt in virste de cincizeci de ani pot sa iau credit pentru se achizitionez o locuinte.Sunthandicapat in gradul unu grav,verog un respuns cit mai repede multumesc cu respect.

 • Răspunde
  Elena Georgiana
  octombrie 10 2019

  Bună seara ! De cand intra legea in vigoare?

 • Răspunde
  Violeta
  octombrie 27 2019

  Buna ziua! Rog raspunsul la acceasi intrebare. Poate merge persoana la banca? Mai sunt si alte situatii, indreptate cu aceasta lege.A INTRAT LEGEA IN VIGOARE?

 • Răspunde
  MARIUS
  decembrie 9 2019

  CAND INTRA IN VIGOARE LEGEA CU PRIMA CASA PT. PERSOANELE CU HANDICAP?

 • Răspunde
  Monica
  ianuarie 9 2020

  Buna ziua.. imi puteti spune, va rog, daca a trecut proiectul pentru Prima casa pentru persoanele cu dizabilitati? Sunt una dintre ele si as dori sa stiu daca ma incadrez pentru imprumutul de 60 000 euro.. Multumesc anticipat !

 • Răspunde
  Mihai Marius
  ianuarie 14 2020

  Copilul meu de doi ani are gr unu de handicap cu însoțitor acesta fiind nevasta mea.Are și ea dreptul la acest ajutor în legătură cu casa și ce ați specificat mai sus sau numai persoanele adulte?

Scrie un comentariu