Proiectul de lege pentru completarea programului Prima Casă, aprobat prin ordonanță de urgență de fostul guvern, a fost adoptat zilele acestea de Senat prin depășirea termenului de adoptare, așadar nu prin dezbatere și vot.

Proiectul privind aprobarea OUG nr. 97/2016 pentru modificarea şi completarea art.1 din OUG nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, precum şi pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale este acum pe masa deputaților, care vor vota după primirea rapoartelor din comisiile de specialitate, în  funcție de amendamentele propuse.

În forma emisă de ministerul Finanțelor și adoptată de Senat, statul garantează pentru 50% din suma achiziționării imobilului în cazul celor noi și cu 40% în cazul celor mai vechi de 5 ani. Propunerea face parte din strategia programului Prima Casă pentru 2017-2021, emisă de fostul cabinet Dacian Cioloș, care prevede stimularea achiziției de locuințe mai noi de 5 ani și care trebuie să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2017.

“Prin stimularea achiziției de locuințe noi în cadrul acestui program se urmărește interesul general de dinamizare a activității de construcții cu efecte antrenante în economie și asupra creării de noi locuri de muncă și de implementare a unor măsuri menite să prevină accentuarea dezechilibrelor existente între cererea și oferta de locuințe”, arată Guvernul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit proiectului, se propune ca termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

După alineatul (11) se introduc două alineate noi, alin. (12) – (13), cu următorul cuprins:

“(12) Prin locuință nouă în sensul programului „Prima casă” se înțelege orice imobil care se încadrează în condițiile prevăzute la alin. (1^1), recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

(13) În sensul programului “Prima casă”, locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea  consolidării și/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat în înțelesul prezentei ordonanțe de urgență sunt asimilate locuințelor noi. „

Pentru prima dată de la existența acestui program, din 2009, statul face diferențe între locuințele pentru care garantează.

După alineatul (32) se introduce un alineat nou, alineatul (33), cu următorul cuprins:

“(33) Creditele destinate achiziției locuințelor prevăzute la alin.(12) și alin.(13) pot fi garantate de către stat în procent de maximum 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Pentru creditele destinate achiziției celorlalte categorii de locuințe, procentul garantat de către stat poate fi de maximum 40% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare.”

Conform informațiilor ministerului de Finanțe, din 2009 și până acum au fost acordate peste 200.000 de garanții, în valoare totală de 17,24 miliarde lei. Estimările din construcții arată că anual, populația are nevoie de aproximativ 300.000 locuințe noi.

Ai nevoie de OUG nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here