Executivul a aprobat în ședința din 19 februarie 2019 plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului „Prima casă”, suma alocată fiind de două miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor Publice. Fondurile sunt la aceeași valoare ca anul trecut.
În 2018, în cadrul programului au fost acordate 20.423 garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanţiei acordate de 94.000 lei, precum şi 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei. De asemenea, datele arată că din 2009, de la lansarea programului și până în 2018, au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.
Alocarea plafonului total al garanţiilor care pot fi emise în anul 2019 în cadrul Programului se face la solicitarea finanţatorilor participanţi de către FNGCIMM, cu acordul MFP, conform Procedurii şi criteriilor de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3097/2017, se menţionează în comunicatul MFP.
Ministrul de Finanțe a anunțat anterior că programul va deveni “mai social”, dar aspectele esențiale nu se schimbă, forma modificată urmând a fi finalizată la sfârșitul acestei luni.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat duminică seara, la postul tv X, că programul ‘Prima Casă’ va deveni „mai social„, iar până la finele lunii februarie va exista o formă modificată a acestuia. El a adăugat că modificările vizează aspecte legate de suprafaţa casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze, în special pentru persoanele cu venituri mici.
Pentru 2019, finanțatorii participanți în program sunt 14 la număr: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.
Ai nevoie de Ordinul MFP nr. 3097/2017? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!