Comisia Europeană consideră că relansarea creşterii economice la nivelul UE se va realiza treptat şi cu paşi mici, în ciuda faptului că situaţia pieţelor financiare a cunoscut îmbunătăţiri substanţiale începând din vara anului anului 2012

După o activitate economică dezamăgitoare în a doua jumătate a anului 2012, potrivit estimărilor CE, creşterea economică va fi de doar 0,1% în 2013, la nivelul UE. Se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 0,3%.

Îmbunătăţirea situaţiei de pe piaţa financiară nu s-a reflectat într-o accelerare a creşterii. Totuşi, având în vedere că dezechilibrele din perioada premergătoare crizei continuă să se reducă, economia europeană ar trebui să îşi revină. Pentru 2014 se estimează o creştere economică de 1,6% în UE şi de 1,4% în zona euro.

* Şomajul – dată fiind starea economiei în acest an, se aşteaptă o creştere a ratei şomajului până la 11,1% în UE şi 12,2% în zona euro.

* Inflaţia – în UE, inflaţia ar trebui să se reducă treptat în cursul anului 2013. În 2014, rata inflaţiei ar trebui să se stabilizeze la aproximativ 1,7% în UE şi 1,5% în zona euro.

* Bugetul public – întrucât multe ţări din UE pun în aplicare măsuri de consolidare fiscală, se estimează că în 2013 deficitele bugetare vor scădea până la 3,4% în UE şi 2,8% în zona euro.

* Noile previziuni economice de iarnă

Aceste estimări figurează în Previziunile economice de iarnă ale Comisiei pentru UE şi zona euro, publicate la 22 februarie 2013. Noile previziuni fac parte din eforturile pe care le depune UE pentru a monitoriza mai eficient economiile naţionale şi finanţele publice. Previziunile se referă la creşterea PIB-ului, rata inflaţiei, nivelul de ocupare a forţei de muncă şi starea finanţelor publice pentru perioada 2012-2014.

Sursa: CE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here