Parlamentarii vor o lege nouă în Sănătate, care să se ocupe doar de prevenţia cetăţenilor, printr-o nouă agenţie guvernamentală, Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate. 128 de senatori şi deputaţi au semnat proiectul legislativ care reglementează noua autoritate publică, deoarece “prevenţia în sănătate este obligaţia pe care statul roman şi-o asumă faţă de cetăţenii săi, precum şi obligaţiile pe care şi le sumă cetăţenii în privinţa sănătăţii lor.”
Agenţia de Prevenţie în Sănătate va avea o strategie pe termen mediu şi lung, materializată sub forma unui program naţional, aprobat de Guvern, cu avizul Ministerului Sănătăţii şi prezentat Parlamentului, la investirea guvernului, odată cu programul de guvernare.
Agenţia va fi finanţată de la bugetul de stat, va fi în directa coordonare a Guvernului, dar va reîngloba toate structurile şi organismele din Ministerul Sănătăţii care au atribuţii, în acest moment, pe prevenţie.
“ Art. 8.
Activitatea exercitată de ANPS se referă la:
a) Promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate
b) Analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate
c) Reducerea imactului factorilor de risc în populaţia generală şi în grupurile vulnerabile
d) Prevenirea şi combaterea bolilor infecto-contagioase
e) Prevenirea şi depistarea precoce a bolilor cronice
f) Modalităţi de organizare a activităţilor preventive în sistemul de sănătate
g) Activităţi de comunicare
h) Activităţi integrative şi multisectoriale referitoare la politici de prevenţie specifice.“
Pe lângă proiectele legislative necesare în doemniu, studii sau analize, Agenţia de Prevenţie va avea, conform proiectului legislativ, posibilitatea achiziţiei de vaccinuri, dispunere de măsuri şi aplicare de sancţiuni, dar şi “ crearea unui mecanism transparent de rambursare a activităţii medicilor, respectiv plată per rezultat“.
Conducerea Agenţiei va fi un Consiliu format din 11 membri, fiecare dintre aceştia fiind propus de o altă instituţie – Preşedinţie, Camera Deputaţilor, Senatul României, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul de Statistică şi 6 membri propuşi de societăţile medicale profesionale, prin rotaţie. Controlul acestei instituţii noi se va face de către Ministerul Sănătăţii.
O altă prevedere se referă la cetăţenii care vor să participe la programele Agenţiei de Prevenţie, aceştia putând beneficia de stimulente financiare, iar cei care refuză ajutorul Agenţiei trebuie să o facă în scris şi îşi asumă, astfel, eventualele consecinţe.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.