Mai mulți parlamentari propun modificarea Legii societăților nr. 31/1990 astfel încât antreprenorii să poată fi acționari unici în mai multe societăţi, nu într-una singură, așa cum este acum. În plus, se pot înființa mai multe sedii sociale într-un singur spațiu, conform proiectului legislativ pus în dezbatere publică la Senat.

Parlamentarii care au inițiat propunerea legislativă spun că noile măsuri vor ajuta statul, prin creșterea numărului societăților și inițiativelor antreprenoriale, fără niciun efort bugetar. Practic, modificările legislative “vor înlătura obstacolele birocratice din calea înființării de noi societăți comerciale, dezvoltarea inițiativei private, de care este mare nevoie în România, fiind, după legea actuală, descurajată încă din fașă”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Actualele prevederi conform cărora persoanele fizice și juridice pot deține calitatea de acționar unic într-o singură societate cu răspundere limitată, precum și obligația ca într-o încăpere să funcționeze cu sediul social doar o singură firmă sunt eliminate.

Art. 17. alin. (3) se modifică astfel:

„La înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinația de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social.”

De asemenea, se elimină și articolul care prevedea documentele necesare pentru înregistrarea sediului social, modificarea constând în faptul că la înregistrarea sediului social nu vor mai fi obligatorii certificatul de sediu social, adeverința de sediu social și avizul privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale la care nu se desfășoară activitate.

După alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

„(6) Avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii, declară pe propria răspundere că la sediul social nu se desfășoară activitate.”

Inițiativa legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat și apoi trimisă în Camera Deputaților, care va da votul final după dezbaterile din comisiile de specialitate.

Ai nevoie de Legea societăţilor nr. 31/1990? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here