Legea nr. 78/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, a Ordonanței Guvernului nr. 80/2000 privind omologarea și certificarea produselor și materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum și condițiile de introducere pe piață și de comercializare a acestora, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit modificărilor, vehiculele asamblate în afara fabricilor, așa cum au fost definite în certificatul de omologare de tip al întregului vehicul, nu vor fi considerate conforme cu tipul omologat.

„Se interzice introducerea pe piață sau punerea la dispoziție pe piață a vehiculelor rutiere care nu sunt conforme cu tipul omologat…Vehiculele rutiere care sunt asamblate în afara sediilor de fabricație definite în certificatul de omologare de tip al întregului vehicul sunt considerate vehicule rutiere care nu sunt conforme cu tipul omologat,” prevede actul normativ.

De asemenea, Registrului Auto Român (RAR) nu va mai putea refuza omologarea unui vehicul care, deși este conform cu reglementările aplicabile, prezintă un risc serios pentru siguranța rutieră sau dăunează semnificativ mediului înconjurător și/sau sănătății publice.

Vânzătorii de autovehicule nu vor putea să vândă vehicule site-uri de vânzări auto ce au fost constatate ca fiind neconforme de către RAR. Anunţul va trebui să fie însoțit de mesajul „Vehicul rutier neconform blocat de RAR”, menținut pentru o perioadă de trei luni.

“Art. 134.(1) Operatorii economici cu sediul în România care introduc pe piață sau care pun la dispoziție pe piață vehicule rutiere prin intermediul platformelor proprii de comerț online sunt obligați să întrerupă imediat stocarea informației de introducere pe piață sau punere la dispoziție pe piață prin blocarea și ulterior eliminarea accesului la informație, dacă aceste măsuri au fost dispuse de R.A.R, atunci când acesta a constatat neconformitatea vehiculelor rutiere, blocarea accesului la informație realizându-se prin mesajul «Vehicul rutier neconform blocat de R.A.R.» care se menține pe o perioadă de 3 luni” mai scrie în noua lege.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici