Deputații din Comisia pentru Industrii au votat pentru eliminarea prevederilor din OUG nr. 114/2018 privind reglementarea prețurilor la gaze și energie electrică.

Practic, se va reveni la situația de dinainte de apariția controversatei ordonanțe, când piața energiei era deja liberalizată, după un lung proces de eliminare a prețurilor reglementate.

Autoritatea de reglementare va avea la dispoziție 90 de zile pentru a readuce piața așa cum era în 2018, înainte de aprobarea de către Guvern a O.U.G. nr. 114/2018.

Deputații au mai stabilit, de asemenea, în comisia de specialitate, că se va elimina taxa de 2% pe cifra de afaceri aplicată asupra companiilor din domeniul energiei.

Ordonanța a fost contestată încă de la apariția sa, și chiar dacă termenul de implementare al prevederilor referitoare la piața energiei și gazelor au intrat în vigoare la 4-5 luni după apariția O.U.G. nr. 114/2018, piața de specialitate a fost destabilizată, astfel că operatorii au cerut schimbări. După apariția mai multor efecte negative, deputații au hotărât să elimine aceste articole. Printre aceste efecte negative se numără creșterea masivă a importurilor și majorarea prețurilor energiei și gazelor furnizate industriei.

O.U.G. nr. 114/2018 stabilește că producătorii interni trebuie să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a decis reducerea prețurilor pentru populație cu 5% de la 1 iulie.

Totodată, O.U.G. nr. 114/2018 prevede și pe partea de energie electrică reglementarea prețurilor la consumatorii casnici, astfel că la fel ca pe piața gazelor, urmează importuri mai mari și scumpiri.

După avizul tuturor comisiilor de specialitate, proiectul de lege care modifică O.U.G. nr. 114/2018 va ajunge în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 114/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here