„Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă pe teritoriul României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri împotriva COVID-19”, a spus şeful statului.
Decretul semnat de președinte urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Starea de urgență este prelungită până pe 14 mai. În termen de 5 zile Parlamentul trebuie să voteze prelungirea stării de urgență.
Conform declaraţiilor, se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea măsurilor deja adoptate dar și noi reglementări, pentru gestionarea crizei. Sunt necesare prevederi care să asigure funcționarea administrației publice, serviciilor esențiale pentru populație, stat şi operatori economici.
De asemenea, școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile care presupun prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ. Se organizează activități didactice online.
Prin decretul emis, Guvernul va asigura toate măsurile pentru a asigura securitatea alimentară a cetăţenilor. Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente, la alimente de strictă necesitate sau servicii de utilitate publică.
Totodată, în decret a fost adăugată o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică şi gaze naturale pe piețele regionale. În acest caz Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât scăderile să se reflecte în prețul plătit de consumator, a mai precizat şeful statului.
Pe durata stării de urgenţă, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu să se poată lua măsuri de urgenţă, până la demitere în serviciile de sănătate publică dar și alte autorități şi instituţii publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale, indiferent de statutul lor.
Decretul menționează și posibilitatea ca managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detaşat al Ministerului Apararii Nationale.
În această perioadă critică termenele de preaviz în cazul demisiei personalului din unitățile sanitare şi medicale și în instituțiile Ministerului Apararii Nationale se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență.
Un alt domeniu este cel al categoriilor vulnerabile. În această perioadă este interzisă suspendarea activității centrelor pentru persoane vârstnice sau pentru copii cu sau fără dezabilităţi precum și pentru alte categorii vulnerabile.
Activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgenţă deosebită iar furnizorii de servicii electronice au obligația de a evita posibilele situații de întrerupere.
„Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconştienţă unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor de infectare”, a menţionat şeful statului în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Publicată de Guvernul României pe Marţi, 14 aprilie 2020
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României