Preşedintele României a promulgat prin decret Legea care introduce noi modificări privind acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public şi cel privat, în limita a 6 salarii minime pe economie, respectiv 6.300 de lei.

Legea privind aprobarea OG nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevăzute în OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost adoptată de Camera Deputaţilor la începutul acestei luni. 

Ce sunt voucherele de vacanţă şi cine le primeşte?

Voucherele de vacanţă reprezită bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă.

În cazul angajaţilor din sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime, în urma unui amendament adoptat de deputaţi.

Atenţie! Potrivit Mediafax.ro, Ministrul economiei, Mihai Tudose, a declarat că acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari este obligatorie, prevederile urmând să intre în vigoare în 30 de zile de la promulgare.

Întrebat cînd ordonanţa va deveni aplicabilă, Tudose a precizat: “Termenele sunt de treizeci de zile de la promulgare. Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului prin ANT şi evident Ministerul Muncii va trebui să facă normele metodologice de aplicare, care vor fi făcute cât mai repede cu putinţă, poate nu stăm chiar în 30 de zile. Apoi va deveni aplicabilă“.

În cazul angajaţilor din sistemul privat, rămâne la latitudinea angajatorului dacă acordă prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării salariatului în concediul de odihnă, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate. Acordarea primelor sau voucherelor de vacanţă va fi stabilită de comun acord cu sindicatele şi va fi menţionată în mod obligatoriu în contractele colective de muncă aplicabile la nivel de unitate.

Deşi aceste tichete sunt deductibile şi scutite de la plata contributiilor şi taxelor salariale, cel mai probabil, această măsură nu va fi aplicată decât de firmele profitabile sau cu suficiente resurse financiare, care vor dori să îşi stimuleze angajaţii, dar abia de anul următor, nefiind prevăzute sumele necesare în bugetele pe 2015.

Atenţie! Potrivit art.1, alin. (9), angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă.

Valoarea voucherelor de vacanţă

Salariaţii pot primi vouchere de vacanţă, o singură dată pe an, în limita a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată. În acest moment, salariul minim pe economie este stabilit la 975 de lei, însă valoarea lui va creşte, de la 1 iulie 2015, la 1.050 de lei lunar, conform HG nr. 1091/2014.

Astfel, angajaţii ar putea beneficia de vouchere de vacanţă de până la 6.300 de lei.

Atenţie! Aceste tichete sunt integral suportate de către angajator:  

– pentru sectorul bugetar: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale;

– pentru sectorul privat: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Sumele corespunzătoare voucherelor acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Vouchere de vacanţă electronice

Un alt amendament introdus stabileşte eliberarea voucherelor de vacanţă şi în format electronic, nu doar pe hârtie.

Angajatorul stabileşte sub ce formă acordă tichetele (electronic sau pe suport hârtie) de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.

Fiecare voucher de vacanţă pe suport electronic este valabil numai dacă are înscrise următoarele menţiuni:

 • emitentul şi datele sale de identificare;
 • angajatorul şi datele sale de identificare;
 • numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului;
 • perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanţă;
 • interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile afiliate;
 • elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Voucherele electronice pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordate de către angajator şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea pachetelor de servicii turistice.

Atenţie! Voucherele de vacanţă electronice nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

Valabilitatea voucherelor

Fiecare voucher de vacanţă pe suport hârtie este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde, cel puţin, următoarele menţiuni:

 • emitentul şi datele sale de identificare;
 • valoarea nominală a voucherului (10, 20, 30, 40 sau 50 lei);
 • angajatorul şi datele sale de identificare;
 • numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului;
 • spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
 • interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea voucherului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii;
 • perioada de valabilitate a utilizării voucherului;
 • interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile afiliate;
 • elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Potrivit noilor modificări asupra OUG nr. 8/2009, tichetul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii (fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, în cazul în care voucherul a fost emis pe acest tip de suport).

Utilizarea voucherelor de vacanţă

Voucherele de vacanţă pot fi folosite doar în structuri de primire turistice, autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism.

Contravaloarea serviciilor turistice prestate de către unităţile afiliate peste valoarea voucherelor de vacanţă se suportă de către angajat.

Ai nevoie de OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

Surse: Camera Deputaţilor, Preşedinţia României, Mediafax

comentarii

4 COMENTARII

 1. (Atenţie! Aceste tichete sunt integral suportate de către angajator:

  – pentru sectorul bugetar: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale;) De aici se intelege faptul ca angajatorul va acorda voucerul de vacanta tot acelor persoane care “contribuie mai mult la bunastarea sefilor” iar cei care nu contribuie nu pleaca in vacanta bine meritata dupa un an de munca.

  • BATAIE DE JOC!
   LA UNIVERSITATEA POLITEHNICA Bucuresti si -au luat prime grase sefii iar pt amarastenii care chiar muncesc nu se dau nici bani de concediu ..nici vouchere ..nimic cu motivatia ca nu le-au prins in buget,dar ei si-au luat mereu prime pe ochi frumosi,pe grade de rudenie si nimeni nu -i controleaza Asta e …asa se fraudeaza bugetul de stat.Unii sunt platiti si iau si prime si tichete de masa si nici nu vin la servici.Frauda e in floare la Politehnica Bucuresti.Hotii!

 2. cred ca ar trebui ca toti privatii din tara asta sa inchidem afacerile pentru o perioada de timp ,ca sa nu maidam nici un ban la stat !eu nu-mi permit o casa ca si angajator ,nu plec in concediu , si bugetarii …………au drepturi ! hai sa ne angajam toti la stat ! uitativa in tara asta ,cele mai pompoase vile sunt ale bugetarilor ,doctori,directori de primarii ,de regii ale statului ,ofiteri de politie si armata ,judecatori si procurori ,si exemplele pot continua la nesfirsit !
  OARE CIT VOM MAI REZISTA ?

 3. Sunt minciuni….atat timp cat sume cu aceasta destinatie (vouchere de vacanta) nu sunt prevazute in bugetul institutiilor publice in anul 2015, voucherele nu se pot acorda !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here