Președintele Klaus Iohannis a promulgat un proiect de lege adoptat de Parlament, care a devenit Legea nr. 166/2019 privind stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, modificările fiind legate de etichetarea produselor pe care producătorii agricoli le vând în piețe.

Astfel, eticheta de produs trebuie să conțină obligatoriu următoarele elemente:

1. numele și prenumele/ denumirea producătorului;

2. denumirea produsului;

3. localitatea de origine;

4. data obținerii produsului;

5. prețul de vânzare.

Eticheta de produs va fi pusă la dispoziție de către administratorii piețelor, care vor fi obligați, acum, să verifice afișarea documentelor de către producătorii agricoli.

La articolul 14, alineatul (3), partea introductivă şi litera b) ale alineatului (4) şi alineatul (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(3) Producătorii agricoli au obligaţia afişării la locul de vânzare a etichetei de produs, pusă la dispoziţie de administratorii pieţelor, care conţine informaţiile prevăzute la art. 2 lit. f). Administratorii pieţelor au obligaţia de a informa organele competente pentru verificarea activităţii de comercializare cu produse agricole despre neafişarea la locul de vânzare, de către producătorii agricoli, a etichetei de produs.

Pe lângă eticheta de produs, producătorii agricoli sunt obligați să afișeze la locul de vânzare și următoarele documente:

a) copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice;

sau

b) copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/ întreprinderi familiale.

De asemenea, administratorii piețelor vor informa autoritățile dacă eticheta nu a fost afișată, sau dacă sesizează alte nereguli, la locul de vânzare al producătorilor agricoli.

Ai nevoie de Legea nr. 166/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here