Președintele Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 15 mai, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (PL-x 251/13.05.2020), anunță Administrația Prezidențială.

Prevederile legii vor intra în vigoare, însă, de luni, conform articolului 78 din Constituție care prevede că o lege intră în vigoare la trei zile după ce este publicată în Monitorul Oficial.

Legea privind tarea de alertă prevede printre altele ca pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordonarea și coordonarea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile de execuție și conducere pot fi ocupate fără concurs.Numirea se face prin ordin al ministrului Sănătății și încetează de drept, în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă.

Amenzile prevăzite de actul normativ pentru nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor –  de la 500 la 2.500 de lei

Totodată, pentru nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor de izolare la domiciliu, amenda este de la 1000 la 5.000 de lei

De asenea, legea mai prevede ca pe durata stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.

Chiar dacă legea intră în vigoare luni, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a emis joi noapte o Hotarare cu măsuri de interdictii pe timpul starii de alertă. 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here