Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 27 martie, legea privind recunoaşterea Limbii semnelor române ca limbă maternă pentru persoanele surde şi hipoacuzice din România.

Astfel, Guvernul, în colaborare cu asociaţiile şi organizaţiile care reprezintă drepturile persoanele surde sau/şi hipoacuzice, va iniţia şi susţine politici publice de promovare culturală, profesională, în beneficiul acestor persoane.

Potrivit legii “Se recunoaşte Limba semnelor române (LSR) drept limbă maternă a persoanele surde sau/şi hipoacuzice din România. (…) Persoanele surde sau/şi hipoacuzice sunt persoanele cu deficienţe de auz, lipsite total sau parţial de auz, care pentru a comunica utilizează LSR şi un sistem de comunicare bilingv. Comunitatea persoanelor care folosesc LSR reprezintă o minoritate lingvistică şi culturală, cu dreptul de a folosi, păstra, dezvolta şi întreţine cultura surzilor, de a spori şi moşteni propria limbă maternă“.

În termen de 2 ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial toate ministerele şi instituţiile subordonate sunt obligate să coreleze propria legislaţie cu prevederile acestei legi.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here