16 Ianuarie, 2018

Preşedintele cere reexaminarea legii care reduce pragul de prezenţă la referendumuri. Care e motivul?

Actul normativ care prevede modificarea Legii referendumului pentru ca pragul de participare să fie scăzut de la 50% la 30% va fi reexaminat de către Parlament.

Acest lucru va fi făcut la cererea preşedintelui Traian Băsescu, deoarece acesta consideră că modificările făcute de parlamentari nu asigură o suficientă reprezentativitate.

În lipsa unei participări de cel puţin jumătate plus unu din corpul electoral, apreciem că noua variantă de reglementare a cvorumului de participare aleasă de legiuitor nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului, se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui.

Conform cererii, preşedintele susţine că soluţia cea mai bună este reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

În şedinţa Camerei Deputaţilor din 29 mai a fost adoptat proiectul de lege care viza reducerea pragului de prezenţă la referendum, după ce acesta fusese adoptat de senatori în 21 mai.

Apoi, în 26 iunie, Curtea Constituţională a decis că noul prag de prezenţă de 30% se va aplica doar în cazul referendumurilor desfăşurate la un an de la intrarea în vigoare a legii.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu