Legea care prevede că activitățile din învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online a fost atacată de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. 
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale luni, 11 mai a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011”, anunță Administrația Prezidențială.

Legea viza inițial stabilirea modului de notare a elevilor, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plenul Senatului. Președintele sesizează că nu a fost respectat principiul bicameralismului, adică forma adoptată de Camera Deputaților a fost complet modificată.

„Analizând parcursul legislativ al legii criticate și comparând formele acesteia din momentul inițierii și de la momentul adoptării, se poate observa că în Camera Deputaților, ca primă Cameră sesizată, textul și soluțiile adoptate de Senat nu au fost dezbătute, legea dedusă controlului fiind semnificativ modificată de către Camera decizională  față de forma inițiatorului și a primei Camere sesizate. Prin urmare, prima Cameră sesizată nu a avut ocazia să analizeze, să dezbată și să hotărască asupra soluțiilor legislative nou introduse de Camera decizională. Apreciem că, în cazul de față, Senatul a realizat o modificare de ordin cantitativ care prin ea însăși, este de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului, deoarece aceasta este însoțită de modificări de concepție a reglementării”, se arată în sesizarea trimisă CCR.

Un alt aspect criticat de președinte la CCR este cel care prevede intrarea în vigoare a legii. Constituția prevede că legea trebuie să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în timp ce legea adoptată de Senat prevedea că intrarea în vigoare are loc în ziua publicării.

Această lege nu are legătură cu predarea online din acest moment, care este reglementată prin ordin de ministru și ordonanță a guvernului.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here