Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, a anunțat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale. Prin Decizia nr. 358/2018, publicată în 7 iunie în Monitorul Oficial, Curtea Constituțională decisese că președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

“Președintele României consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România, lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituțiile implicate în lupta împotriva corupției nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, în mesajul transmis, președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept. Șeful statului atrage atenția că hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

În încheiere, Klaus Iohannis a mai transmis că indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță.

Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/2018 a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedinte, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, şi a stabilit că preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Laura Codruţa Kovesi a fost procuror șef al DNA din 2013, mandatul său urmând să se fi încheiat în anul 2019. În perioada 2006-2012, Kovesi a fost procuror general al României.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here