Potrivit unor surse media, termenul limită de depunere a Declaraţiei 600 ar putea fi prelungit până la 31 martie 2018, măsura fiind adusă în discuţie astăzi de către liderii coaliţiei de guvernare.

De altfel, site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (www.anaf.ro) a fost blocat pe parcursul mai multor ore din cursul acestei zile, cel mai probabil din cauza faptului că mai sunt doar 10 zile până când formularul fiscal mai poate fi transmis iar contribuabilii care au obligaţia depunerii acestuia sunt numeroşi.

În presă se mai speculează că ar fi luate în calcul de către instituţiile statului şi alte modificări referitoare la Declaraţia 600, precum creșterea plafonului de venituri pentru care intervine obligația de depunere a formularului – însă această măsura nu poate fi pusă în practică rapid, din cauza mişcărilor de pe scena politică şi lipsei, la momentul actual, a unui Guvern oficial.

Vă reamintim că Formularul 600 trebuie depus până la 31 ianuarie 2018 de către persoanele fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse.

Mai exact, dacă o persoană fizică rezidentă în România a realizat în anul 2017 venituri extra salariale mai mari de 12 salarii minime – 22.800 lei (12 luni X 1.900 lei salariul minim), această persoană fizică are obligația să depună la autoritatea fiscală Formularul 600, declarația privind luarea în evidență ca plătitor de asigurări sociale în anul 2018, persoana fizică având calitatea de asigurat la sistemul public de sănătate sau, după caz, la sistemul public de pensii.

În urmă cu o săptămână, Fiscul anunţa că aproximativ 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune Declaraţia 600, în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Bună seara
    Un psiholog care are deschis cabinet de psihologie și nu mai lucrează și în altă parte, trebuie să depună decl 600?
    Cabinet acreditat de Colegiul Psihologilor, înregistrat la Finanțe, am plătit asig. de sănătate, impozit venit conform deciziilor de impunere.
    Aștept cu nerăbdare un răspuns.
    Vă mulțumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here