Persoanele fizice și juridice cu datorii la stat ar putea scăpa de debite dacă le-au acumulat până la data de 31 decembrie 2017, conform unor surse oficiale din Ministerul de Finanțe, citate de Hotnews.ro. Este vorba despre 100 miliarde de lei, 3 dintre acestea fiind debitele persoanelor fizice.

Alte surse au declarat pentru ziariști că Ministerul de Finanțe pregătește actul normativ pentru ștergerea datoriilor persoanelor juridice, însă doar în cazul firmele românești. Cert este că termenul până la care se admite cumularea datoriilor va fi data de 31 decembrie 2017.

Argumentul reprezentanților de la Finanțe, dar și al consilierul primului ministru, Darius Vâlcov, prezent într-o emisiune televizată în seara zilei de 16 iulie, ține de faptul că cea mai mare parte a acestor datorii nu va mai fi oricum recuperată – “așa că mai bine o ștergem”. În plus, companiile de stat cu datorii la buget ar trebui închise, astfel că o amnistie fiscală ar fi mult mai bine primită de angajații aflați în situația de a-și căuta un alt loc de muncă.

Consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunțat, luni seară, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare și include ștergerea datoriilor unor companii, în sensul în care se vorbește, la capitolul «Întreprinderi Mici și Mijlocii», de restartarea mediului de afaceri. Vâlcov, fost ministru de Finanțe, a mai precizat că 84 % din suma totală, de aproximativ 98 de miliarde de lei, este nerecuperabilă:

“Vorbim de câteva zeci de mii de companii și de câteva sute de mii de oameni, cred că depășim un milion. Nu au voie să ia împrumut de la bancă. Nu au voie să facă multe lucruri. Nu primesc nici unele drepturi pentru că nu plătesc o amendă sau o datorie veche de 7-8 ani de zile. Este de analizat dacă trebuie să se facă (amnistia fiscală – n.r.). Trebuie să existe o dezbatere și, când se ia decizia, să se facă, să nu se mai discute așa mult. Dezbaterea ar trebui să se facă cu ușile închise”, a completat Vâlcov în emisiunea de la Antena 3, conform Mediafax.

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here