Ordonanța de urgență nr. 226 din 30 Decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene a fost publicată în Monitorul oficial nr. 1332 din 31 decembrie 2020
Actul normativ aduce mai multe modificări din domeniul financiar contabil și bugetar, aplicabile de la 01 ianuarie 2021, cum ar fi un nou tratament fiscal al TVA privind livrările de dispozitive medicale, prorogarea majorării plafonului TVA privind locuințele sociale, o nouă perioadă de scutire la impozitul pe venitul din activități specifice, dar și unele prevederi privind construcția bugetară, cum ar fi înghețarea unor salarii din sistemul public, anularea unor actualizări ale pensiilor speciale sau menținerea punctului de amendă la valoarea de 145 lei pentru contravențiile la regimul rutier.
Analiza de astăzi va avea ca obiectiv modificările în domeniul fiscal sau al procedurilor fiscale și doar tangențial acele modificări normative conexe sistemului financiar contabil și fiscal.
Să parcurgem aceste noutăți.
1) Scutire la plată 90 de zile impozit specific – art. XXV din ordonanță.
Contribuabilii plătitori de impozit specific – restaurante, hoteluri, beneficiază pentru anul 2021 de o reducere la plată a impozitului pentru o perioadă de 90 de zile începând cu 01 ianuarie 2021.
Aceștia se vor raporta la un an calendaristic de 365 de zile, vor determina impozitul zilnic și vor reduce la plată impozitul aferent celor 90 de zile.
2) Modificări în domeniul TVA dispozitive medicale și achiziții intracomunitare de Remdesivir – art. XIV din ordonanță.
Până la data de 31 decembrie 2022, sunt scutite de TVA cu drept de deducere următoarele livrări de bunuri sau prestări de servicii:
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
- Dispozitive medicale pentru diagnosticul invitro al Covid 19.
- Vaccinurile împotriva Covid 19.
- Serviciile de vaccinare și testare împotriva Covid 19 – dacă erau supuse TVA.
- Masă lemnoasă și materiale lemnoase;
- Cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfeclă de zahăr;
- Telefoane mobile, microprocesoare, unități centrale de procesare;
- Tablete PC, laptopuri, console de jocuri.
- calculul impozitul pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează distinct față de celelalte venituri realizate;
- Veniturile din aceste indemnizații nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon ce se utilizează la determinarea obligațiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii.
- Dacă prin legea bugetului de stat s-ar acorda facilități fiscale pentru plata la scadență a impozitelor (așa cum au fost acordate în anii 2019 – 2020), aceste facilități nu s-ar aplica și pentru impozitele și contribuțiile aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic.
