Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect legislativ care prevede ca în dosarele de evaziune fiscală pe primul plan să fie achitarea prejudiciului, astfel că persoanele acuzate de această infracțiune pot fi “iertate” de pedeapsa cu executare.

Inițiatorii susțin că gradul de aglomerare din penitenciare, condițiile de detenție pentru care România este condamnată în multe situații la CEDO, ar trebui să fie alte argumente pentru adoptarea unor măsuri care nu se finalizează neapărat cu trimiterea după gratii a celor vinovați:

Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai există pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori – va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului. Astfel, se vor evita situațiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul sau îl recuperează foarte greu și într-un timp îndelungat”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul prevede închiderea dosarelor de evaziune încă din faza de urmărire penală, apoi de judecată, doar dacă prejudiciul este achitat integral, în decursul a 3 ani, cu dobândă.

Lege pentru modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale

“Art. 10

(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, se va dispune clasarea cauzei.

(11) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, se va dispune sancțiunea amenzii penale sau efectuarea muncii în folosul comunității pe o perioadă de 6 luni.

(12) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul își ia angajamentul că va acoperi integral, în termen de un an, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de 1 an de închisoare cu suspendare. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, pedeapsa închisorii cu suspendare se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.

(13) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul își ia angajamentul că va acoperi integral, în termen de 3 ani, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de 3 ani de închisoare cu suspendare. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, pedeapsa închisorii cu suspendare se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.”

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here