Perioada de preaviz este reglementată de Codul muncii că drept al angajatului. Fie că este vorba despre concediere, fie că vorbim despre alte modalităţi de încetare a contractului individual de muncă (cu excepţia încetării ca sancţiune disciplinară), salariatul beneficiază de drept la preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

Durata preavizului este comunicată în scris salariatului în cazul deciziei de concediere, aşa cum prevede articolul 76, litera b).

Contractul individual de muncă îşi produce toate efectele pe durata preavizului.

Termenul de preaviz se suspendă în cazul în care contractul de muncă este suspendat în această perioada (spre exemplu, dacă angajatul beneficiază de concediu medical).

Preavizul nu se suspendă însă în cazul absenţelor nemotivate ale salariatului, chiar dacă acestea suspendă contractul individual de muncă, conform articolului 51, alineatul 2 din Codul muncii.

În cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit între părţi în contractul individual sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile.

Preavizul nu poate fi mai mare de:

  • 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie;
  • 45 de de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de conducere.

Situaţii în care se pierde dreptul la preaviz

Contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz, exclusiv printr-o notificare scrisă, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, la iniţiativa oricărei dintre părţi, conform articolului 31, alineatul 3 din Codul muncii.

Angajatul poate demisiona fără să acorde termen de preaviz (în acest caz, preavizul este un beneficiu al angajatorului) în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contract (articolul 81, alineatul (8) din Codul muncii).

Dintre exemplele de neîndeplinire a obligaţiilor contractuale de către angajator, enumerăm:

  • angajatorul nu respectă programul de lucru;
  • angajatorul nu acordă concediu de odihnă;
  • angajatorul nu plăteşte salariul la termenul convenit etc.

În acelaşi timp, pe durata preavizului, angajatorul poate renunţa la prezenţa totală sau parţială la serviciu a salariatului.

Dacă angajatorul nu renunţă explicit la prezenţa salariatului pe durata termenului de preaviz stipulat în contractul individual de muncă, salariatul are obligaţia de a se prezenta la serviciu pe durata acestuia, în caz contrar salariatul putând fi obligat la repararea prejudiciului cauzat prin neprezentarea la serviciu.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!

comentarii

16 COMENTARII

  1. AS AVEA SI EU O INTREBARE DACA MA PUTETI AJUTA

    AM LUCRAT IN URMA CU APROXIMATIV 1 AN LA O FIRMA CARE DATORITA INCETARII RAPORTURILOR DE MUNCA CU PRINCIPALUL FURNIZOR DE MARFA A FOST NEVOIT SA INCHIDA MAGAZINUL ,IAR PE NOI ANGAJATII A FOST NEVOIT SA NE BAGE IN SOMAJ. AM LUAT O PERIOADA DE O LUNA INDEMNIZATIA DUPA CARE M-AM ANGAJAT..
    IN MOMENTUL DE FATA LUCREZ LA O FIRMA CARE NU PREA PREZINTA UN VIITOR,AS FII CURIOASA DACA FIRMA S-AR INCHIDE AS MAI PUTEA BENEFICIA DE INDEMNIZATIE DE SOMAJ.?

    VA MULTUMESC ANTICIPAT

    • Buna,

      Din cate stiu, in functie lunile de munca efectiva pe cartea de munca, ai dreptul la 6 luni de somaj la o anumita valoare (nu o cunosc exact) dupa care, inca un an la o suma ceva mai mica.

      Incearca o intrebare direct la Oiciul Fortelor de Munca.

      Sa ai spor.

  2. Buna seara,
    As dori si eu sa stiu ce se intampla in urmatoarea situatie.Am demisionat in ianuarie,acortandu-i angajatorului preavizul.Pe anul trecut mai aveam de luat 9 zile de concediu,pe care nu le-am luat.La ultimul salariu am crezut ca mi se va acorda si banii pt. concediu,daca angajatorul nu m-a pus sa mi le iau si nici sa fac cerere de concediu.Nu am primit acesti bani pe motiv ca nu am facut cerere in acest sens.Am facut ulterior dar dupa ce mi s-a inchis contractul,este in regula? Legea este de partea mea? Daca trebuia sa fac cerere pt. a mi se acorda concediul in bani asa trebuia sa fac cerere si ca as renunta la concediu,nu? Dar eu n-am facut cerere pt. a-2-a situatie.Ce as putea sa fac sa recuperez acesti bani? Multumesc

  3. Am lucrat la firma nenteasca mi-am depus preavizu pe data de 01 12 2015 pana pe data 15 12 2015 iar pe data de 15 am primit amenda 350 euro pentru ca mi am depus preavizu dor ptr 15 zile si nu pe o luna vreau sa stiu daca este legal

    • Nu stiu cat de legala este amenda, dar stiu sigur ca durata preavizului este de 20 de zile lucratoare (adica 1 luna). Teoretic preavizul nu putea incepe cu data de 01.12.2015, deoarece este considerata zi nelucratoare (liber legal). Deci trebuia sa numeri 20 de zile lucratoare incepand cu data de 02.12.2015, fara sarbatorile legale (25.12.2015) in cazul acestei luni. Daca este firma nemteasca, cu siguranta au verificat daca pot da amenda in astfel de situatii. Mai intreaba un jurist sau un avocat.

  4. Mi s-a desfiintat postul ,mi-a fost acordat un preaviz de 20 zile care ulterior a fost suspendat de concediu medical pentru ingrijire copil minor in varsta de 2 ani si 10 luni.Am efectuat 19 zile din totalul de 20 zile din preaviz ulterior pt a 20-a zi am fost trecuta in cencediu de odihna (fara intocmirea de catre mine a unei cereri in acest sens) iar contractul de munca mi-a fost incheiat iar concediul medical nu mi -a mai fost primit. Este legal acest lucru ??Organele competente m-au sfatuit sa contest aceasta decizie in instanta.

  5. ma aflu in preaviz la o firma germana sunt in concediu mediacal dar patronu ma sunat si mia spus ca daca nu ma prezint la munca imi va face probleme si pe viitor e posibil asa ceva.astept raspuns multumesc anticipat

  6. Puteti sa ma ajutati cu un raspuns? daca am fost angajata pe o functie de conducere cu 45 zile preaviz si mi s-a schimbat functia in una de executie…se schimba si perioada de preaviz, chiar daca nu este trecuta o alta clauza in actul aditional? Multumesc,

  7. Buna ziua.as dori sa îmi schimb serviciul si mi se tot pune in fata ca sunt obligat a sa stau 15 zile in preaviz.eu am contract de 6 ore si acelasi salariu de 5 ani.cum trebuie sa procedez?

  8. Buna ziua,
    In data de 29.11.2016 mi-am scris demisia din cadrul companiei in care lucrez din 2005, cu preaviz de 45 de zile, avand functie de conducere. Aceasta nu mi-a fost semnata nici pana in ziua de azi. In ultima discutie care am avut-o cu HR-ul mi-a comunicat ca, sunt in preaviz dar ‘demisia’ mi se va semna cu acordul ambelor parti in data de 31.01.2017, data la care contractul meu de munca ar trebui sa inceteze. intrebarea mea este, avand in vedere faptul ca i-am instiintat in scris despre intentia mea, inca din data de 29.11 si raspunsul lor de ieri, ma pot considera in praviz?? sau ma duc cu „zaharelul” in idea ca ma voi razgandii…
    Multumesc

  9. Buna ziua! sunt angajat contractual la o primarie, si am urmatoarea situatie
    In 20 decembrie 2016 am solicitat demisia incepand cu data de 09.01.2017.timp in care in data de 05.01.2017 am intrat in concediu medical. As vrea sa stiu daca la momentul intoarcerii din concediu, trebuie să fac alta cerere de demisie. Avand in vedere faptul ca concediul medical a intervenit inainte ca termenul de preaviz să își facă efectul, să înceapă. Vă multumesc!

  10. Daca salariatul este angajat pe perioada determinata de 3 luni si solicita suspendarea cim pe o perioada de 45 de zile . A calculat a-45-a zi ii expira suspendarea si cim pe perioda determinata.Firma ii incheie suspendarea si apoi cim .
    pe durata determinata pentru ca expira amandoua in aceasi zi

  11. Buna ziua,

    In contractul de munca perioada de preaviz pentru demisie este de 30 de zile lucratoare desi nu este funtie de conducere. Este legala aceasta perioada? Se poate sta doar 20 zile in preaviz, avand in vedere ca in Codul Muncii scrie ca perioada maxima de preaviz de demisie pt functiile de executie e de 20 de zile?

    Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here