20 Martie, 2018

Pragul de prezenţă la referendumuri va fi de 30% – parlamentarii au respins cererea de reexaminare a preşedintelui

Proiectul legii care reduce pragul de prezenţă la referendumuri de la 50% la 30% a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa din 10 septembrie.

Astfel, cerea de reexaminare a preşedintelui a fost respinsă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în data de 3 septembrie în şedinţa Senatului.

Proiectul de lege adoptat prevede că un referendum este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Totodată, rezultatul unui referendum este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Singura noutate introdusă în actul normativ -care va fi transmis în curând preşedintelui pentru promulgare- este cea că legea va intra în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea actului normativ deoarece acesta a considerat că modificările făcute de parlamentari nu asigură o suficientă reprezentativitate.

TRASEUL LEGISLATIV AL PROIECTULUI

21 mai – adoptat de Senat
29 mai – adoptat de Camera Deputaţilor
6 iunie – trimis preşedintelui ţării pentru promulgare
11 iulie – preşedintele cere reexaminarea
3 septembrie – adoptat de Senat
10 septembrie – adoptat de Camera Deputaţilor

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Un comentariu

  • Răspunde
    Viorel
    septembrie 12 2013

    O mare prostie..or sa treaca to ce le trece prin cap..normal ar fi fost sa legifereze OBLIGATIVETATEA PREZENTARII LA VOT, apoi, Referendumul sa vie validat cu 50 % +1 din paricipanti..astfel toti locuitorii Romaniei (cei ce locuiesc efectiv in momentul referendumului sau actului de vot) ar fi obligati prin lege sa se prezinte la vot , si legea sa sanctioneze neprezentarea la vot nejustificata.

Scrie un comentariu