- Potrivit OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele: ,,Art. 1. - (1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. (..) Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi: k) încasarea contravalorii (..) serviciilor (..) de poştă şi curier (..)”.
- Prin urmare, prevederile instituite de art. 1 alin. (1) coroborat cu art. 2 lit. k) arată că în cazul unui magazin online care face operațiuni de livrare prin curier, nu este necesară casa de marcat.
- Dar, atenție! Dispozițiile stabilite prin art.2^1 din OUG nr. 28/1999 arată că ,,Art. 21. - În situaţiile în care pentru încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie, în cazul activităţilor prevăzute la art. 2 lit. f), h), i) -l) nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale, este obligatorie emiterea de chitanţe, în condiţiile legii.”
- Potrivit prevederilor din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, regimul sancționatoriu arată următoarele: ,,Art. 41. - Constituie contravenţie următoarele fapte: 2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv de instituţiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la: c) întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse; (..) Art. 42. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 41 se sancţionează cu amendă, după cum urmează: - cele prevăzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei; (..)”.
