Potrivit unui proiect de lege dezbătut în Senat, se modifică din nou Codul Rutier. De data aceasta, sunt propuse schimbări în ceea ce privește valabilitatea permiselor de conducere.

Astfel, șoferii cu vârsta sub 70 de ani vor experimenta o reducere a frecvenței de reînnoire a permisului de conducere. Propunerea prevede o extindere a valabilității acestor documente de la 10 ani, cât este în prezent, la 15 ani. În schimb, șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor fi obligați să-și reînnoiască permisul și analizele medicale la fiecare cinci ani, iar cei trecuți 80 de ani, la fiecare doi ani.

Aceste modificări vor influența categoriile de permise pentru mopede, motociclete și mașini mici (AM, A1, A2, A, B, B1, BE), prelungind perioada de valabilitate la 15 ani doar pentru șoferii sub 70 de ani.

Conform inițiativei legislative, permisele emise anterior implementării acestor noi termene de valabilitate își vor păstra perioada de valabilitate specificată pe ele.

Cei care au inițiat aceste schimbări afirmă că extinderea perioadei de valabilitate a permiselor la 15 ani va aduce beneficii pentru aproximativ 3.000.000 de șoferi, reducând astfel costurile și frecvența reînnoirii permisului de conducere.

Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor pentru șoferii mai în vârstă va contribui la reducerea numărului de persoane care, deși prezintă afecțiuni care pot influența negativ capacitatea de a conduce, circulă pe drumurile publice, lucru ce poate genera accidente rutiere cu consecințe grave.

Vezi aici OUG 195/2002

Vezi aici alte articole despre permis conducere

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here