Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), de dată relativ recentă, adică la data de 11.02.2019, Înalta Curte de Casație şi Justiţie (ICCJ) a luat o decizie privind dezlegarea unei chestiuni de drept în materie civilă, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri. 

Astfel, prin Decizia nr. 7 din 11.02.2019 în dosarul nr. x/2018 Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea, secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, în dosarul nr. x/2016, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile și, în consecință, a stabilit că: 

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pot solicita stingerea obligațiilor izvorâte din contractele de credit debitorii care sunt supuși în continuare unei executări silite, deși executarea silită a imobilului ipotecat a fost finalizată prin adjudecare, instanța de judecată astfel învestită urmând să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile referitoare la existența impreviziunii

Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 7 din 11.02.2019 va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunțării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Care este conținutul textului legal menționat de instanța supremă în Decizia nr. 7 din 11.02.2019? 

Art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016Dreptul de a cere instanței să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparține și consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanței, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului. 

Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită? 

Atunci când debitorul a fost supus unei executări silite în ceea ce privește imobilul ipotecat pentru achiziționarea căruia acesta a apelat la un credit, iar această executare a fost finalizată prin adjudecarea imobilului respectiv, debitorul poate solicita – pe calea instanței – stingerea obligațiilor izvorâte din contractul de credit dacă este supus în continuare unei executări silite; instanța de judecată astfel învestită urmează să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile referitoare la existența impreviziunii.

Ai nevoie de Legea nr. 77/2016? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here