Pot prelungi concediul pentru creşterea copilului?

Elena Hogaş
27 noiembrie 2015 3 min read
Ce se întâmplă însă dacă angajata a optat pentru varianta de un an şi ulterior doreşte prelungirea concediului pentru creşterea copilului până la doi ani?

Potrivit actualelor reglementări legislative, angajata poate alege concediul pentru creşterea copilului (CCC) până când acesta împlineşte fie un an, fie doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. Ce se întâmplă, însă, dacă persoana a optat pentru varianta de un an şi ulterior doreşte prelungirea concediului pentru creşterea copilului până la doi ani?

Concediul pentru creşterea copilului

Potrivit OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, începând de la 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, activităţi independente sau activităţi agricole supuse impozitului pe venit, pot beneficia opţional de:

  • CCC de până la un an şi indemnizaţie lunară în valoare de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, cuprinsă între 600 şi 3.400 lei; (1,2 - 6,8 ISR)
  • CCC până la doi ani şi indemnizaţie lunară valoare de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, cuprinsă între 600 şi 1.200 lei; (1,2 - 2,4 ISR)
  • CCC de până la trei ani în cazul copilului cu handicap şi o indemnizaţie lunară în valoare de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, cuprinsă între 600 şi 3.400 lei. (1,2 - 6,8 ISR)

*Notă: Conform art. 2, alin. 11, 2 şi 3 din ordonanţă, limitele minime şi maxime ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportarea la indicatorul social de referinţă (ISR), valoarea acestuia fiind reglementată la 500 de lei în 2008 prin OUG nr. 126/2008.

Prelungirea CCC

În OUG nr. 111/2010 se menţionează clar că alegerea tipului de CCC se exprimă în scris, pe bază de cerere şi nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor. (art.2, alin.7)

Totuşi, în cazul în care angajata a optat pentru un CCC de un an şi doreşte prelungirea concediului până la doi ani, legea oferă posibilitatea concediului fără plată. (art.6, alin.1)

Cererea pentru acordarea concediului fără plata/indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

Atenţie! Pe perioada concediului fără plată, persoana este asigurată la:

  • sistemul asigurărilor sociale de sănătate (art. 21, alin.3 )
  • şomaj şi pensie (art. 22, alin.1)

Pe perioada concediului fără plată pentru creşterea copilului până la 2 ani, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se asigură de la bugetul de stat. De asemenea, această perioadă constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate. (art.21-22)

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo