Într-un context general, în care găsirea unui loc de muncă este din ce în ce mai dificilă, un absolvent lipsit de experiență practică se află, cu siguranță, într-o astfel de situație limită.

Este momentul când așteptările sale privind momentul absolvirii se confruntă cu realitatea din piața forței de muncă, situație cu atât mai gravă pentru ponderea ridicată a absolvenților de liceu care nu au reușit să promoveze bacalaureatul.

Într-un atfel de moment, în încercarea de a găsi un răspuns la întrebările care îi frământă, o parte a absolvenților de liceu caută informații despre posibilitatea de a beneficia de ajutor de șomaj, consilierii BCC fiind o sursă de încredere de informare și având, pentru fiecare situație în parte, un răspuns adecvat solicitării.

Problema: Doamna R. s-a adresat BCC solicitând informații despre posibilitatea de a primi ajutor de șomaj după absolvirea liceului și condițiile de acordare a acestuia.  Aceasta menționează faptul că a terminat un liceu particular și nu unul de stat, acesta fiind motivul pentru care nu este sigură dacă poate primi acest ajutor.

Răspunsul: Evaluând situaţia care i-a fost prezentată şi verificând legislaţia actualizată, consilierul BCC a informat-o pe doamna R. că beneficiază de ajutor de șomaj chiar dacă nu a luat bacalaureatul, fiind suficientă prezentarea adeverinței de finalizare a studiilor liceale. O condiție este, totuși, ca liceul particular urmat să fie autorizat.

Pentru a beneficia de ajutorul de șomaj, doamna R. a fost sfătuită să meargă, în termen de 60 de zile de la absolvire,  la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) din județul de reședintă cu diploma de finalizare a studiilor (original și copie), actul de identitate, certificatul de naștere și o adeverință de la medicul de familie din care să rezulte că este aptă de muncă.

Ulterior analizei și aprobării cererii de către organele de specialitate, dumneaei va beneficia de ajutor de șomaj timp de 6 luni, cuantumul fiind egal cu jumătate din salariul minim pe economie.

1 COMENTARIU

  1. Situatia mea este “asemanatoare”, eu acum am examenul de bacalaureat, termin la un liceu privat Frecventa Redusa, cumulta toata perioada mea din contractul de munca este de aproximativ 1 an si 9 luni, dar de 1 an nu am mai avut contract. Acum sunt si insarcinata urmand sa nasc in septembrie. Care sunt obtiunile mele pentru a beneficia de somaj sau indemnizatie pentru cresterea copilului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here