Consiliul General al Primăriei București a adoptat un proiect inițiat de unul dintre membri, care prevede înființarea Poliției Animalelor, un Serviciu de urgență și resuscitare și a unei infrastructuri necesare pentru animale – cimitir și crematoriu, mini-parcuri, adăposturi, târguri și evenimente, și altele.

Proiectul, denumit “Strategia pentru Protecția și bunăstarea animalelor din municipiul București” , prevede înființarea, în cadrul Poliției Locale, până la sfârșitul acestui an, a unei divizii specializate în acest domeniu, denumită Poliția Animalelor. Doar prin această instituție se vor putea organiza evenimente culturale și sportive în acest domeniu, târguri dedicate pentru adopția animalelor fără stăpân, iar spectacolele de circ, expozițiile și alte evenimente care folosesc animale sălbatice vor fi interzise, dacă nu se respectă legislația privind animalele.

Prima parte a proiectului se referă la măsurile pe care noua instituție le va lua în privința animalelor abandonate pe domeniul public:

 • prevenirea abandonului prin campanii de informare;
 • preluarea animalului de către municipalitate, sterilizarea lui, cazarea în centre specializate;
 • reamenajarea și reconceptualizarea adăposturilor pentru animale prin transformarea în centre de adopții;
 • schimbarea mentalității colective a cetățenilor bucureșteni față de actul de adopție și responsabilitate civică în respectarea drepturilor animalelor într-o capitală europeană;
 • eutanasierea va fi ultima opțiune după ce pașii menționați anterior vor fi epuizați.

Animalele vor fi incluse în diferite programe: socializarea cu copiii din centrele plasament, cu persoanele vârstnice, dresarea pentru poliţia canină sau transformarea acestora în câini utilitari. Conform proiectului, în Parcul Natural Văcăreşti ar putea fi înfiinţată şi o fermă a animalelor, un fel de centru de cercetare a comportamentului animalelor, unde să poată fi organizate seminarii şcolare în aer liber.

„În Municipiul București, în prezent, circa o familie din trei posedă un animal de companie, marea lor majoritate fiind câini, iar din ultimele statistici rezultă că există peste 600.000 de deținători de animale de companie. Situația prezentă este una care creează tensiuni, existând două grupuri antagonice în permanent conflict și generând comportamente civice și atitudini sociale exaggerate, de multe ori contrare legii. Astfel, prin abordarea unor axe strategice în vederea armonizării relațiilor între concetățenii bucureșteni, în privința tratării cu responsabilitate a fenomenului «animale abandonate versus animale fără stăpân», Primăria Municipiului București va putea soluționa o problemă care adâncește de 26 de ani clivajul social existent”, se argumentează în proiect.

În privința Serviciului de Urgență și Resuscitare Veterinară (SMURV), acesta va dispune de 5 clinici mobile şi va putea asigura intervenţii pentru salvarea animalelor din Bucureşti şi Ilfov. În plus, se va analiza posibilitatea înfiinţării unui cimitir al animalelor şi al unui crematoriu. Orice cetățean va putea suna la numărul alocat acestui serviciu, sau prin “112”, după ce Primăria va încheia un protocol cu Serviciul național de urgență, pentru redirecționarea apelurilor referitoare la animale, către Poliția Animalelor.

Un alt proiect în domeniu, supus dezbaterii separat de cel al Poliției Animalelor, este cel al interzicerii folosirii animalelor în spectacole de circ care se desfăşoară pe teritoriul Capitalei, amendă pentru cei care încalcă aceste dispoziţii fiind cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei, iar cei care încalcă aceste dispoziţii vor fi obligaţi să părăsească Bucureştiul în cel mult 24 de ore. Doar câinii, caii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii vor avea voie să fie folosite în spectacole.

comentarii

15 COMENTARII

 1. De ce doar București? Cățelul meu a fost lovit de o mașină,chiar în seara aceasta, sub ochii mei. Nu cunoșteam niciun veterinar în apropiere, nu știam ce să fac! În zadar am încercat la 112.Tot ce puteam face era să îl privesc cum suferă și să sper la un viitor în care voi face tot posibilul să schimb lucrurile. Un viitor în care animalele să nu mai fie neglijate pe motiv că nu sunt oameni. Serviciul de urgență pentru animale ar fi trebuit să existe de mult timp în România. Suntem în secolul 21! Când vom intra cu adevărat în civilizație? În orice caz, susțin inițiativa aceasta. Mai bine un pas mic decât unul inexistent!

 2. Mi s_a furat, pierdut un câine metis de culoare alba di comuna Ștefănești de Ilfov, str căprioarei nr 23. Microscopul câinelui (și sterilizat) cod de identificare 642090000014137. Câinele, metis de talie mare seamănă a câine lup are carnetul de sănătate B257986 și la special este trecut Căline. La propietardetintor petricu Georgia camelia Liliana tel 0722665944.Va rog mult sfatuiti_ma și eventual ajutati_ma sa_l găsesc

 3. Un caz de urgenta! cu 5 pui pisoi aproximati v 2-3 luni alfati intr-un canal asteapta sa fie salvati! Cetatenii 100 in 100 trec nepasatori si nici nu vor sa auda de caz. Sunt-puii, in atentia a 3 cetatene -iubitoare de mediu,animale/atat de hulite si dispretuite de ceilalti!Pana cand nu vor mai fi descoperiti si responsabili conform legii,acei alti cetateni care arunca animalele pe domenii publice?Acestia sunt cei mai linistiti,au scapat de griji si nu pot fi intrebati prin Lege de ce ?Solutia ar fi masuri obligatorii impuse posesorilor de animale prin declaratii de detinere in proprietate a unui animal de companie,sterilizare ,supraveghere ,protectie.Multi dintre cetateni nu cunosc Legea de protectie.

 4. Cățeii mei care sunt 2 la număr au fost bătuți cu picioarele de către cumnatul respectiv fiul său care locuiesc în același imobil cu mine și care amândoi m-au bătut și pe mine .Care ar fi soluția , dacă Poliția Română sesizează la locul faptei dar în final nu face nimic? Aceasta este întrebarea mea pentru toate autoritățile de orice natură în România. Mulțumesc dacă cineva vede acest mesaj și poate rezolva acest caz. Mă numesc x.

 5. Buna in timp spre scoala azi am vazut intr-o curte un câine cu ambele picioare din spate rupte am strigat sa vad daca proprietarii sunt acasa iar nimeni nu a raspuns. Ce as trebui sa fac intr-o asemenea situate va rog sa imi zica cineva nu support sa ii vad privirea lui plina de durere si suferinta.

  • Buna ziua! Vecinii mei nu sunt toată ziua acasă. 12 ore câinele pui este singur și schelalaie. Ce fel de iubitori de câini sunt ăștia? Ce se poate face in cazul asta?

 6. Bună ziua pe zetarilor 21 se afla o curte lângă un bloc nou gri în care exista mai multe rase de caini și sunt lăsați sa se omoare între ei. Va rog sa faceți ceva în privința asta

 7. buna ziua vreau sa sesizez o crima adresata inpotriva animalelor,specific caini care sunt tinuti in conditi foarte rele,subnutiti,de exemplu 1 catel care e legat cu lantu pe o usa de 1 mp patrat de 2 anii de zile saracutul daca e liber nu stiu ce face
  Va scriu ca un cetacean liber nu am nici o inmplicare aici va rog daca puteti sa faceti ceva
  Va rog salvati acel catel ca scheauna zi dedresa zi cere salvat
  Zic sa precizez ca aceasta monstruasa persoana tine in custi multi caini care sufera de foame.
  Adresa este Strada fagului langa nr 15 localitatea Gura humorului judetul Suceava
  Va inplor luati macar masuri

  • Buna Carmen,

   Imi poti oferi mai multe informatii, ca sa pot posta cazul pe paginile de facebook de protectie a animalelor? Da-mi te rog o adresa de mail pt. a putea comunica.

   Multumesc!

 8. Buna ziua părinți mei au avut un pichinez femela si nu a fost dată sa faca pui si a fc cancer mamar este si ft bătrână nu mai vede nu mai aude si nu am avut unde sa o duc ca fc mizerie in toata casa fc cu sânge și am luat o la servici i-am fc cușca i-am închis un loc al ei ii dau sa mănânce ii pun pled zilnic dar mia spus cineva ca trebuie să sun la politia animalelor sa vina sa o eutanasieze ca daca ma prinde zice ca o chinui .

 9. Buna ziua! In Com Balotesti,jud Ilfov,Str Unirii,Nr 35,Bl P37,Ap 4 traieste o familie (sot si sotie) care au 2 câini si o pisica si sunt abuzati, nu sunt scosi afara sa.si faca nevoile,au râie,purici, infometati. Mizeria in care traiesc este de nedescris.De un an de zile de cand s.au mutat in bloc au terorizat toti locatarii cu mirosul care vine de la ei. Eu stau deasupra lor la etajul 2, nu pot tine geamurile deschise din cauza mirosului si gandacilor care la propriu mi au invadat casa (eu avand si copii mici).Va rog din suflet vreau sa faceti ceva….nu mai suportam.
  Va multumesc!

 10. in Bucuresti sect 5,nr 295 langa shaormerie exista o pisica cu sarma banuiesc la gatcare nu mai poate suporta strangulatia!nu sta la prins si fuge!au incercat multi sa o prinda!se vede si urma la gat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here