Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede că policlinicile cu plată nu vor mai fi nevoite să cedeze statului o parte din încasări.
Luând în considerare art. 65 al Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, prevederile HG 532/1991 de a ceda Ministerului Sănătăţii şase procente din încasări şi alte două procente către bugetul administraţiei centrale de stat (art. 9) nu mai au aplicabilitate în prezent.
De aceea, acest proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 532/1991 prevede că policlinicile cu plată nu vor mai ceda statului din încasări.
Ce prevede HG nr. 532/1991
În prezent, din încasările făcute de policlinicile cu plată:
• 6% se duc către Ministerul Sănătăţii (promovarea unor activităţi de retehnologizare, de medicină preventivă sau alte cheltuieli de personal şi materiale);
• 2% se duc către bugetul adiministraţiei centrale de stat;
• Restul încasărilor sunt folosite de policlinicile cu plată pentru a acoperi propriile cheltuieli, salariile personalului, cheltuielile de regie, sumele cuvenite personalului de specialitate ce acordă asistenţă medicală, constituirea fondului de dezvoltare etc.
În momentul de faţă, în România mai există doar opt policlinici cu plată. Restul au fost desfiinţate sau transformate în alte tipuri de cabinete medicale.
Proiectul se află în dezbatere publică timp de zece zile de la publicare (15 aprilie), timp în care se pot face observaţii şi propuneri cu privire la acesta pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro.
» Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 532/1991 privind reglementarea asistenţei medicale cu plată în unităţile sanitare publice poate fi consultat în întregime AICI (format PDF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here