Comisia de sănătate a Camerei Deputaților a luat în discuții prevederile legii vaccinării, adoptată de Senat în data de 23 octombrie 2017, de atunci și până acum fiind lăsată nedezbătută în forul decizional, Camera Deputaților.
Proiectul Legii privind vaccinarea persoanelor din România ar urma să intre la vot în plenul Camerei în cursul săptămânii viitoare, iar dacă va fi adoptat, va fi trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Între timp, partidele parlamentare sunt împărțite în privința obligativității vaccinării, iar ONG-urile și asociațiile au început să facă presiuni la adresa politicienilor, susținând că obligativitatea ar încălca drepturile persoanelor care nu sunt de acord cu unele vaccinuri.
Forma adoptată de Senat și care este acum în dezbatere prevede că toți copiii vor fi vaccinați numai cu consimțământul părinților, iar părinții care refuză să își vaccineze copiii trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării. Proiectul prevede însă și sancțiuni pentru părinții care refuză atât vaccinarea, cât și consilierea, amenzile fiind treptate, în funcție de etapa parcursă:
- Refuzul repetat de a merge la consiliere pentru vaccinare poate fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 lei și 10.000 lei
- Refuzul vaccinării chiar și după consiliere poate fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei.
- a) vaccinările stabilite prin Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii, potrivit prevederilor art.6;
- b) vaccinările impuse de situaţii epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;