Juridic

Plenul CSM a emis o hotărâre de principiu cu privire la legalitatea detașărilor

Redacţia
13 octombrie 2017 2 min read
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis emiterea unei hotărâri de principiu cu privire la legalitatea detașărilor.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis emiterea unei hotărâri de principiu cu privire la legalitatea detașărilor aflate în curs care depășesc durata de șase ani.

Potrivit ordinii de zi soluționate, Plenul CSM a decis în legătură cu durata detașării unui magistrat că detașările în curs dispuse anterior acestei hotărâri sunt legale și se mențin, în timp ce detașările ulterioare pot fi dispuse și prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depășească termenul legal de șase ani.

În legătură cu desființarea actului administrativ prin care s-a dispus detașarea, respectiv hotărârea Secției pentru judecători sau a Secției pentru procurori, s-a hotărât că acesta poate fi anulat doar de instanța de judecată.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

Plenul a mai decis că încetarea detașării unui judecător sau procuror ce ocupă o funcție de conducere în aparatul propriu al CSM poate fi dispusă numai după încetarea mandatului sau a delegării în respectiva funcție. De asemenea, s-a hotărât că încetarea unei detașări poate fi dispusă numai la solicitarea președintelui și a vicepreședintelui CSM.

Secția pentru judecători a discutat, tot joi, o solicitare formulată de judecătoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag și Evelina Oprina privind încetarea detașării tuturor judecătorilor din cadrul CSM ale căror mandate au depășit șase ani.

"Secția pentru judecători (...), având în vedere soluția Plenului din data de 12.10.2017 cu privire la calitatea de a solicita încetarea detașărilor magistraților din cadrul aparatului propriu al Consiliului, în sensul că în cazul judecătorilor detașați în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, încetarea detașării acestora poate fi dispusă numai la solicitarea președintelui Consiliului, a hotărât înaintarea cererii către președintele Consiliului în vederea aprecierii exercitării prerogativei de sesizare a secțiilor", se arată în ordinea de zi soluționată, relatează Agerpres.

Ai nevoie de Regulamentul privind organizarea și desfășurarea examenului de promovare în funcții de execuție a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii și al Institutului Național al Magistraturii? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo