Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOAR) îşi declară preocuparea constantă pentru buna gospodărire a resurselor naturale neregenerabile, venind, în acest scop cu o serie de propuneri pe care le face publice printr-un comunicat de presă din 27 aprilie a.c.

AOAR a solicitat constant în ultimii ani autorităţilor competente şi Guvernului, să examineze câştigurile ce revin statului din exploatarea bogatelor şi variatelor resurse naturale neregenerabile, resurse mult mai bogate decât cele deţinute de alte state.

AOAR a făcut publică poziţia sa privind nivelurilor extrem de mici obţinute de stat ca urmarea a exploatării acestor bogăţii naturale, situaţie şi mai greu de acceptat într-o perioadă în care deţinerea acestor bogăţii ar trebui să contribuie, prin taxele şi impozitele legale percepute la niveluri internationale, la atenuarea situaţiei financiare precare a ţării.

AOAR constată că, în mod public, analişti şi oficiali români consideră că nu are nici o importanţă faptul că România, faţă de alte state membre ale UE, deţine resurse proprii de ţiţei şi gaze naturale şi nici nu iau în considerare costurile generale de exploatare din România, urmare a preţurilor generale, inferioare mediei europene.

AOAR cere Guvernului să examineze un set de măsuri ce ar putea fi adoptate, în regim de urgenţa, inclusiv de către Parlament. Comunicatul AOAR ăşi prezontă, succint, propunerile, astfel:

1. Pe termen scurt, s-ar putea ridica nivelul accizelor aplicat combustibililor, la maximum aplicat în UE, veniturile suplimentare urmând să alimenteze un fond de rezervă care să permită investiţii publice legate de modernizarea sectorului energetic, creşterea eficienţei energetice, inclusiv susţinerea masivă a proiectelor vizând producerea de energie din surse regenerabile.

2. Alternativ, s-ar putea introduce o impozitare suplimentară a veniturilor volatile înregistrate de companiile energetice (taxa Robin Hood, solicitată de AOAR şi în anii anteriori). În acest sens, experienţa Ungariei şi a Marii Britanii sunt relevante. Fondurile acumulate ar trebui destinate exclusiv dezvoltării energetice şi economice a României.

3. În condiţiile în care se apreciază că preţul combustibililor în România nu este şi nu poate fi influenţat de existenţa unor resurse proprii de gaze naturale şi petrol, se propune ca în termen de 3 ani, gradual, producţia de gaze şi petrol să fie oprită, şi păstrate aceste resurse energetice epuizabile, până în momentul în care România va deţine tehnologii şi capacităţi industriale capabile să utilizeze mai profitabil aceste bogăţii naturale. O astfel de măsură ar trebui să fie aprobată prin referendum la nivel naţional, fiind o decizie de interes pentru generaţiile care vor trebui să plătească datoriile făcute de această generaţie.

4. AOAR solicită Guvernului şi Parlamentului să ia poziţie publică faţă de presiunile inadmisibile exercitate de Comisia Europeană privind obligarea României de a trece la exportul gazelor natuale, în condiţiile în care ţara noastră este obligată să importe din sursa unică – Rusia – până la 30% din necesarul de gaze naturale destinat asigurării consumului industrial şi casnic. O astfel de cerere este cu atât mai greu de înţeles, cu cât, contrar unor lungi negocieri, Uniunea Europeană nu importă gaze din Rusia ca o singură entitate comercială. Ţări ca Germania, Franţa, Bulgaria, Ungaria şi altele, având aranjamente speciale de import a gazelor naturale din Rusia, la preţuri cu 30-40% mai mici decât preţurile impuse României (Bursa de la Viena, preţ gaze 265 $, faţă de 400$ plătiţi de România).

AOAR cere Guvernului să realizeze o analiză independentă şi obiectivă a politicii energetice a României şi a modului în care trebuie gestionate rezervele epuizabile de resurse energetice (gaze naturale şi petrol), adoptând măsuri ferme de apărare a interesului naţional, mai ales în conjunctura internaţională instabilă şi generatoare de riscuri majore în domeniul energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here