Ordonanța de urgență nr. 19/2021 aduce noutăţi în  domeniul TVA. Concret sunt câteva clarificări generate de punerea de acord a Codului fiscal cu noile realități economice sau cu alte texte normative.

Astfel, în relația cu tranzacțiile cu Marea Britanie se vor declara prin declarația recapitulativă privind livrările și achizițiile intracomunitare doar acele tranzacții unde există sau de unde provine transportul în relația cu Irlanda de Nord.

La completarea decontului de TVA nu se vor completa sumele de TVA ce nu sunt considerate restante așa cum sunt ele enumerate de art. 157 de Codul de procedură fiscală.

Nu se vor prelua în decontul de TVA când persoana impozabilă se află în insolvență, sau, după caz, faliment, acele sume cu care autoritatea fiscală s-a înscris la masa credală.

Alte modificări punctuale:

  1. Plătitorii de impozit specific beneficiază de o scutire de impozit pentru o perioadă de 90 de zile începând cu 1 aprilie 2021. Desigur, aceste zile se adaugă la scutirea de impozit specific pentru alte 90 de zile prevăzute de OUG nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscale și bugetare.
  2. Contribuabilii interesați cu restructurarea unor obligații bugetare conform procedurii adoptate prin OG nr. 6/2019 pot depune notificare pentru aplicarea procedurii și în perioada „1 noiembrie 2020 – 30 septembrie 2021”. Solicitarea de restructurare se poate depune până în data de 31 ianuarie 2022.
  3. Operatorii din zona jocurilor de noroc a căror licențe au fost suspendate pot solicita reluare activității până la data de 31 ianuarie 2022.
  4. Amnistia fiscală prevăzute de OUG nr. 69/2020 se prorogă până la data de 31 ianuarie 2022. Aici trebuie o analiză suplimentară în funcție și de celelalte prevederi normative pentru a identifica soluțiile practice.
  5. Se prorogă termenul de eșalonare la plată a obligațiilor bugetare cu scadență în data de 25 decembrie 2020 prevăzut de OUG nr. 181/2020 până la data de 30 septembrie 2021.
  6. Ordonanța aduce câteva reglementări punctuale și în domeniul anulării unor accesorii (dobânzi, penalități de întârziere) atâta timp cât sunt achitate debitele principale.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here