Atunci când călătorim în străinătate este mult mai convenabil și sigur să folosim un card de debit, în loc să ne ticsim portofelul cu bani pe care riscăm să-i pierdem sau să ne fie furați. Cu un card putem plăti în orice loc unde există un POS, adică în magazine, la benzinării, la hoteluri, restaurante, taxiuri sau metrou, fără plata vreunui comision, la fel ca în țară.
Un alt avantaj al cardului este că putem retrage cu el, de la orice bancomat din străinătate, oricând și orice sumă de bani dorim, în valuta țării respective, chiar dacă folosim un card în lei. Conversia valutară se efectuează automat, la cursul organizațiilor de carduri Visa sau Mastercard, apropiat de cel al BNR, sau cu un comision în jur de 2-3% perceput de bancă emitentă a cardului.
Dar atunci când ne aflăm în străinătate și vrem să retragem cu cardul de debit o anumită sumă de bani de la bancomatele băncilor din respectiva țara, trebuie să știm că vom plăti comisioane în general duble față de cele pentru retragerile de la băncile din România.
Astfel, dacă folosim un card de debit în România pentru a scoate o anumită sumă de bani, la bancomatele băncii care a emis cardul plătim în medie un comision de 0,2%, existând bănci care ne permit retrageri gratuite, iar dacă retragem bani de la alte bănci românești, comisionul mediu e de 0,5% plus 2,5 lei.
Când ne aflăm însă în alte țări, comisionul pentru retragerea de bani de la ATM-urile băncilor străine se dublează: 1% sau chiar 1,5% la unele bănci.
Citeşte articolul integral pe Bancherul.ro.
Foto: Sxc.hu