Proiectul legislativ care obligă comercianții să ofere posibilitatea plății cu cardul, adoptat deja de Senat, a intrat în dezbatere publică la Camera Deputaților. În plus față de forma inițiatorilor, senatorii au mărit lista societăților comerciale care vor fi obligate să accepte acest mijloc de plată. Astfel, în noua listă au fost incluși și comercianții angro și cei care prestează servicii, cu condiția ca cifra de afaceri să fie de cel puțin 10.000 euro anual. 

Senatul a adoptat, pe 6 iunie, Proiectul de Lege pentru modificarea art. 1 alin. (3) și (6) din OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, prin care comercianții cu amănuntul, comerțul cu ridicata sau activitățile de prestări servicii, ce realizează o cifră de afaceri de 10.000 euro pe an, vor fi obligați să accepte ca mijloc de plată cardul de debit sau cardul de credit. Prevederile se aplică deja, de la 1 ianuarie 2017, pentru firmele care vând produsele direct consumatorilor.

Comisia de buget-finanțe din Senat a extins acum lista comercianților obligați să ofere plata cu cardul, iar în privința avansului de numerar existent în legea în vigoare, de 200 de lei, acesta va fi posibil și pentru noile firme, comercianții angro și cei care desfășoară activități de prestări servicii. În plus, senatorii au decis ca acest avans să fie evidențiat distinct de chitanța emisă de terminalul de plată, nu doar pe bonul fiscal.

Senatorii din comisie au respins amendamentele depuse de parlamentari, care susțineau că micii comercianți din localitățile rurale nu își permit achiziționarea terminalelor de plată și nu au nici încasări care să le permită să dea avansuri de plată de 200 lei. Astfel că s-a propus ca obligativitatea să fie doar pentru firmele care au cifra de afaceri de cel puțin 50.000 euro (în loc de 10.000 euro), iar avansul în numerar să fie de maxim 100 lei, nu 200 lei.

Art. 1, alin. (3) și (6) din OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată vor avea următorul cuprins:

“(3) Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și/sau cu ridicata, așa cum sunt acestea definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, precum și cele care desfășoară activități de prestări servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit. […]

(6) Avansul prevăzut la alin. (5) se evidențiază distinct pe chitanța emisă de terminalul de plată și nu poate depăși suma de 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar din bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.”

Cei care nu respectă aceste prevederi vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000-7.500 lei, conform normelor în vigoare.

Proiectul legislativ cu noii comercianți obligați la plata cu cardul a fost înregistrat la Camera Deputaților, forul decizional, pe 12 iunie și a fost trimis pentru rapoarte și avize la 4 comisii de specialitate. Dacă va fi votat și aici, proiectul va merge apoi spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Ai nevoie de OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here