Senatorii au respins Ordonanța Guvernului privind introducerea obligației angajatorilor de a plăti CAS și CASS la nivelul salariului minim pentru salariații cu contracte part-time, indiferent dacă venitul este sub nivelul salariului minim, de 1.450 lei.

Senatul este prima cameră sesizată a acestui proiect de lege, inițiat de guvern la sfârșitul lunii iulie.

Vom lua în dezbatere un act normativ foarte discutat în ultimul timp, care implementează plata CAS şi CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajaţii cu part-time. În fapt, devenise o practică şi este astăzi o practică – angajaţii să fie ţinuţi cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore şi plătit diferenţa până la salariul minim din mână, la negru, eludând statul“, declara, la înceutul ședinței de guvern în care a fost adoptată Ordonanța, premierul Mihai Tudose.
 
De altfel, și în expunerea de motive a proiectului se arată că exista între 1,1 și 1,2 milioane de contracte cu timp parțial de muncă în România, contracte înregistrate, la care baza de calcul este diminuată, iar angajatorul scapă de sarcini fiscale suplimentare, în schimb angajatul este afectat la pensie și la nivelul de trai.
 
Conform proiectului, excepție de la plata obligatorie a CAS și CASS pentru contractele part-time o vor face următoarele categorii:
 
Codul Fiscal, art. 140
 • (3) Prevederile alin. (2) nu se aplică persoanelor prevăzute la art. 136 lit. c), pe perioada în care salariații acestora se află într-una dintre următoarele situații:
  • a) sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 ani, aflați într-o formă de școlarizare
  • b) sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani
  • c) sunt persoane cu dizabilități, cărora pri lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi
  • d) au calitatea de pensionari pentru limita de vârstă, cu excepția pensionarilor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și cei care cumulează pensia pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii cu pensia stabilită într-unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii
  • e) realizează în cursul aceleiași luni, venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acesora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.
 
Și membrii Comisiilor de buget-finanțe și pentru drepturile omului au respins rapoartele proiectului de lege, dar Comisia de muncă a aceleiași camere a avizat favorabil raportul actului normativ.

Senatul este prima cameră sesizată, astfel că proiectul va fi înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților, care va da votul final.

Ai nevoie de Codul Fiscal? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here