Ordinul nr. 2812/2022 privind aprobarea Planului de vaccinare în contextul răspândirii globale a cazurilor de variola maimuţei este în vigoare de la 27 septembrie 2022. 

Vaccinul împotriva variolei maimuţei se administrează ca măsură de profilaxie postexpunere la următoarele categorii de persoane:

a) persoanele identificate în cadrul anchetelor epidemiologice – contacţii cazurilor confirmate de îmbolnăvire, în primele 4-14 zile de la expunere;

b) personalul medico-sanitar în situaţia de expunere accidentală.

Profilaxia postexpunere (PEP)

În situaţia expunerii la infecţia cu variola maimuţei, vaccinarea postexpunere a persoanelor asimptomatice cu vârsta ≥ 18 ani trebuie efectuată cât mai devreme posibil, respectiv trebuie administrată prima doză de vaccin în termen de 4 zile de la expunere, pentru a preveni boala. Dacă prima doză de vaccin nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, boala poate să nu fie prevenită, dar severitatea simptomelor poate fi redusă. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 de zile.

Vaccinul nu este autorizat pentru administrarea la femeile însărcinate sau pentru copii şi adolescenţi, întrucât nu sunt disponibile date din studii pentru aceste categorii de persoane.

 Indicaţii pentru PEP

– contact fizic strâns prin pielea neintactă sau prin mucoase (contact sexual, contactul interpersonal al membrilor familiei) sau contact prelungit neprotejat faţă în faţă la mai puţin de 1 m cu o persoană infectată cu variola maimuţei (contacte casnice);

– în urma contactului apropiat, fără echipament individual de protecţie adecvat (mănuşi, mască FFP2/mască medicală şi halat de protecţie), cu o persoană confirmată cu variola maimuţei, cu fluidele corporale sau materialul contaminat potenţial infecţios (îmbrăcămintea sau lenjeria de pat a persoanei infectate), în domeniul îngrijirilor medicale;

– personalul de laborator cu contact accidental neprotejat cu probe biologice care conţin material neinactivat de variola maimuţei, mai ales dacă virusul a fost îmbogăţit prin propagarea culturii celulare.

 Administrarea vaccinului Jynneos

Vaccinul va fi administrat voluntar populaţiei la risc, exclusiv în unităţile sanitare, care deţin secţie de boli infecţioase. Anterior administrării vaccinului, persoana va fi informată despre vaccinul împotriva variolei maimuţei, conform Fişei cu informaţii despre vaccinul împotriva variolei maimuţei (anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul plan de vaccinare). Vaccinul va fi administrat doar după ce persoana îşi asumă şi semnează Formularul de exprimare a acordului informat al pacientului, prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul plan de vaccinare, şi Chestionarul de triaj adulţi, prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul plan de vaccinare.

Este un vaccin viu atenuat împotriva infecţiei cu variola maimuţei, produs din tulpina Vaccinia Ankara modificată-Bavarian Nordic (MVA-BN), un ortopoxvirus atenuat care nu se replică. Determină un răspuns imun mediat atât umoral, cât şi celular faţă de ortopoxvirusuri.

Se administrează, conform prospectului, în două doze (0,5 ml per doză) la interval de 4 săptămâni (28 de zile). Jynneos este o suspensie pentru injecţie. Fiecare doză (0,5 ml) este furnizată în flacon cu o singură doză.

Pentru persoanele cu vârsta ≥ 18 ani fără antecedente de vaccinare împotriva variolei, imunizarea de bază constă în administrarea subcutanată a 2 doze de vaccin Jynneos la interval de cel puţin 28 de zile (1 doză de vaccin de 0,5 ml).

La persoanele care au fost vaccinate împotriva variolei în trecut (persoanele născute înainte de 1980 sunt considerate vaccinate împotriva variolei, ţinând cont de datele istorice ale calendarului de vaccinare din România), o doză de vaccin este suficientă.

Vaccinul poate fi administrat persoanelor cu imunodeficienţă.

Vaccinul nu este autorizat pentru femeile însărcinate sau pentru copii şi adolescenţi, întrucât nu sunt disponibile date din studii pentru aceste categorii de persoane.

Administrarea la persoanele sub 18 ani ar trebui să fie analizată individual din punctul de vedere al balanţei risc/beneficiu.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here