Guvernul pregătește prelungirea măsurii de plafonare a prețurilor la alimentele de bază. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat acest lucru la începutul ședinței de Guvern de joi.

Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să prezinte săptămâna viitoare o propunere prin care plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită și prin care lista cu produse s-ar extinde.

[…] pentru că ieri am participat la lansarea unei campanii numită „Cumpără Românește!”, vreau să îi fac a solicitare domnului ministru al Agriculturii, Florin Barbu. Aș dori ca săptămâna viitoare să vină cu o propunere despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse. La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse românești

 

Pe data de 30 iulie, a intrat în vigoare ordonanța de urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Pe listă se află 14 alimente, printre care pâinea albă, brânza telemea din lapte de vacă vrac, ouăle de găină calibrul M, laptele de vacă, carnea proaspătă de pui sau de porc, fructele și legumele vrac.

Reducerea de preț a fost realizată prin plafonarea adaosului pentru procesatori, distribuitori și retaileri, însă nu și pentru producători. Cei care nu vor respecta această Ordonanță de Urgență riscă amenzi între 100 de mii și două milioane de lei.

La momentul adoptării, Guvernul anunța că ordonanța se va aplica timp de trei luni și că există posibilitatea prelungirii acesteia, dacă efectele vor fi pozitive.

La finalul ședinței de Gurvern de ieri, premierul a evidențiat faptul că inflația pe luna septembrie a scăzut la 8,8%:

„Asta arată că măsurile de plafonare a prețurilor la alimentele de bază produc efectele dorite. Sunt convins că direcția aceasta va continua și vom avea la finalul anului o inflație între 7 și 8 la sută, așa cum am promis”.

Vezi aici OUG 67/2023

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here