Documentul oficial care limitează costul polițelor de asigurare auto obligatorii a fost modificată recent în octombrie, prelungind termenul de aplicare a acestei măsuri pentru câteva luni. Această prelungire va menține prețurile actuale ale asigurărilor RCA până la sfârșitul anului.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut extinderea aplicării deciziei privind tarifele maxime ale asigurărilor RCA până la 31 decembrie 2023. HG 923/2023, documentul oficial care prelungește acest termen, a fost adoptat la începutul lunii octombrie.

Această ajustare se referă la HG 298/2023, care a intrat în vigoare pe 11 aprilie și a introdus o soluție temporară la creșterea prețurilor polițelor RCA în ultima perioadă, inclusiv ca urmare a inflației, și la majorarea așteptată a acestora, din cauza retragerii autorizației de funcționare a Euroins România, lider pe piața RCA.

Practic, hotărârea stabilește că fiecare asigurător trebuie să aplice tarifele maxime de primă la nivelul practicat la data de 28 februarie 2023. Tarifele plafonate ar fi trebuit să rămână în vigoare timp de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurii, expirând pe 11 octombrie 2023, însă, datorită prelungirii, noul termen este sfârșitul acestui an.

În paralel, pentru a menține prețurile cât mai reduse pentru șoferi, comisioanele pentru distribuția polițelor RCA au fost limitate la maxim 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, până în octombrie.

În caz de nerespectare a regulilor stabilite în hotărâre, cum ar fi depășirea tarifelor maxime sau aplicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel permis, asigurătorii pot fi amendați cu până la 50.000 de lei.

Vezi aici HG 298/2023 privind reforma în domeniul sănătății

Vezi aici alte articole despre polite RCA

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here