Dobânda la creditele de consum nu va putea depăși 17%, iar băncile și IFN-urile, instituțiile financiare, vor fi obligate să dea credite ipotecare cu o dobândă de doar 4%, DAE la acest tip de credite nu va mai depăși, practic, dobânda cheie a BNR plus 2%.

Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite a fost adoptat, marți, de Parlament, cu 205 voturi „pentru”, 97 „împotrivă” și 13 abțineri. Dacă nu va fi contestat la CCR și va fi promulgat de președinte, va intra în vigoare imediat și va fi valabil și pentru creditele în curs. Practic, ar urma să fie plafonate dobânzile la toate categoriile de credite acordate persoanelor fizice consumatori.

Concret, proiectul prevede următoarele:

  1. Pentru creditele ipotecare – DAE nu poate fi mai mare decât dobânda de referinţă a BNR +2%;
  2. Pentru creditele de consum – DAE nu va depăşi dobânda de referinţă a BNR +15%;
  3. Pentru creditele de consum mai mici de 15.000 lei – suma totală de rambursat nu va putea depăşi dublul sumei împrumutate.

Așadar, în cazul creditelor ipotecare, pentru că dobânda anuală efectivă nu va putea depăși cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de referință a BNR, care este la 2– 2,5% în prezent, rezultă că  dobânzile la creditele ipotecare nu vor putea depăși 4 -5% pe an.

Orice dobândă peste aceste plafoane explicite va fi considerată “excesivă” și interzisă în contractele noi.

În cazul creditelor în derulare, la cererea consumatorului, băncile ar trebui să reducă ratele, pentru a se încadra în plafon. În cazul în care refuză să reducă dobânda, debitorul poate chema banca în judecată, iar pe durata procesului vor fi suspendate efectele contractului, arată proiectul adoptat. Judecătorul se va pronunța prin ordonanță președințială asupra suspendării, astfel că procesele se vor derula mai rapid. De asemeena, debitorii nu vor trebui să justifice suspendarea plății creditelor și nu vor mai plăti dobânzile restante cumulate.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here