Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită până la sfârșitul anului 2024, conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, în pofida avertismentelor lansate de Consiliul Concurenței și ale opoziției. Această măsură va intra în vigoare după ce legea va fi promulgată.
Decizia adoptată include amendamentul care aprobă Ordonanța de Urgență 5/2024, stabilind astfel că limitarea adaosului comercial va fi menținută până la 31 decembrie 2024. Prelungirea plafonării vine ca urmare a solicitărilor numeroase din partea cetățenilor, care consideră că această măsură a fost eficientă în stoparea speculației și stabilizarea prețurilor la alimente.
Chiar dacă unele variații sezoniere ale prețurilor alimentelor au persistat, limitarea adaosului comercial a contribuit la stabilizarea prețurilor și la temperarea inflației.
Premierul susține că această măsură este justificată până când inflația va scădea sub 5% la sfârșitul anului, conform datelor BNR. De asemenea, în curând, vor fi propuse și alte mecanisme îmbunătățite pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze.
Opoziția acuză pardidele aflate la guvernare PSD și PNL de populism, iar plafonarea nu face altceva decât să crească prețurile și să elimine producătorii români de pe rafturile magazinelor.
„Plafonarea prețurilor nu a funcționat niciodată. Nu funcționează nici în România. Companiile apelează la tot felul de tertipuri pentru a-și ascunde marjele, fie cumpărând în interiorul grupului mai scump, fie făcându-și propriile mărci de distribuitor. Rezultatul este rău și pentru consumatorul român, care plătește aceleași prețuri scumpe, și pentru producătorul român, care își pierde din oportunitățile de vânzare. Ani la rând, legislația – făcută chipurile ca să ajute producătorul român – l-a oropsit, încărcându-l cu birocrație și încurajând, de fapt, marile magazine să-l ocolească. Ce ar trebui să facă Guvernul dacă ar vrea să-i ajute pe români este să abroge toate acele reglementări care încurajează ocolirea producătorului român și cresc costurile administrative, plătite tot de români sub forma unor prețuri mai mari”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.
Pe data de 19 februarie, Senatul a aprobat proiectul în calitate de prim for decizional sesizat, iar votul Camerei Deputaților a fost cel care a decis în final, astfel încât legea va fi trimisă spre promulgare.
Vezi aici OUG 5/2024
Vezi aici OUG 67/2023
Vezi aici alte articole despre plafonarea adaosului comercial la alimente de bază