Pensia de urmaş se acordă copiilor şi soţului supravieţuitor, în condiţiile în care susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii, potrivit articolului 83 din Legea pensiilor nr. 263/2010 actualizată.

În cazul copiilor, vârsta până la care poate beneficia de pensie de urmaş este de 16 ani. Continuarea studiilor într-o formă de învăţământ organizată în conformitate cu legea înseamnă acordarea pensiei de urmaş până la terminarea studiilor, dar cel mult până la 26 de ani.

Totodată, în cazul în care copilul are o invaliditate de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani, acesta beneficiază de pensie de urmaş pe toată perioada invalidităţii, potrivit articolului 84 din legea citată anterior.

În ce condiţii se pot obţine venituri dacă primeşti şi pensie de urmaş?

Veniturile de natură salarială se pot cumula cu pensia de urmaş în cazul copiilor fără nicio condiţionare: „Începând cu 1 ianuarie 2011, copiii, beneficiari ai unei pensii de urmaş, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora”, potrivit art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Notă legislativă (art. 118 din Legea 263/2010 actualizată)

Art. 118. (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limită de vârstă;

b) nevăzătorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;

d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

Cumularea pensiei de urmaş cu veniturile din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie este condiţionată doar în cazul soţului supravieţuitor de procentul de 35% din câştigul salarial mediu brut, stabilit anual prin legea de aprobare a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru anul 2014, câştigul salarial mediu brut este de 2298 lei.

Dacă soţul supravieţuitor are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat are posibilitatea să opteze pentru cea mai avantajoasă pensie, conform articolului 92.

Copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie doar în condiţiile în care timpul normal de lucru este de cel mult jumătate din programul normal de lucru, respectiv 4 ore pe zi;

Urmaşii încadraţi în gradul I sau II de invaliditate (copii sau soţ supravieţuitor), nu pot cumula pensia de urmaş cu venituri de natură profesională, întrucât au capacitatea de muncă pierdută în totalitate, respectiv nu pot desfăşura activităţi profesionale, potrivit informaţiilor de pe site-ul CNPP. 

Ai nevoie de Legea pensiilor nr. 263/2010? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!

comentarii

7 COMENTARII

  1. este o lege aberanta.la o pensie de urmas de 540 lei,a avut un venit brut de 1200 lei intr-un an si ii ia pensia pe un an intreg,adica 6400 lei.ce poate face o batrana de 76 de ani bolnava fara niciun ban un an?sunt astia normali?

  2. Dacă am vârstă de pensionare, și iau pensia de urmaș după urma soțului, fiindcă eu nu am. Vechime, mai pot lucra cu contract de munca undeva?

  3. Am un baiat student primeste pensie de urmas ,s-a angajat acum in luna Februarie in servici asi dori sa stiu daca poate sa ia in continuare pensia de urmas sau trebuie sa renunte.

  4. Buna seara, daca am beneficiat de pensie de urmas avand un copil de 1 an in ingrijire, pana cand acesta a implinit 7 ani mai pot beneficia de pensie de urmas cand indeplinesc varsta de pensionar? Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here