Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin care limitează exportul paralel de medicamente, prin crearea unui nivel minim al stocurilor de urgență pe care distribuitorii trebuie să îl asigure. Ordinul pentru aprobarea Normelor de de aplicare a prevederilor art. 699, art. 804 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății duce, conform reprezentanților instituției, la stoparea unei practici mai vechi, de lipsă a unor medicamente vitale din piață.

Legislația actuală prevede asgurarea unor stocuri minime de medicamente, însă valorile nu sunt bine definite, astfel că se ajunge des la situația în care distribuitorii rămân fără medicamente pentru că preferă să le vândă de aici, de pe piața internă, în alte state membre UE în care prețurile sunt mult mai mari la aceleași tipuri de produse. Actualul ordin definește mult mai clar limitele acestor stocuri, astfel încât piața internă să nu mai rămână “descoperită”. Astfel, exporturile sunt limitate de obligația de serviciu public a asigurării stocurilor de medicamente.

Art. 2.

(1) Deţinătorii de DAPP trebuie să garanteze permanent respectarea obligației de serviciu public prin asigurarea unui rulaj lunar minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament din listă pentru care dețin autorizația de punere pe piață în România.

(2) Distribuitorii angro trebuie să asigure permanent respectarea obligației de serviciu public prin constituirea de stocuri asiguratoare egale cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament din listă, pe care îl distribuie.

Și beneficiarii au obligația de a transmite permanent informații privind cantitățile necesare pentru onorarea comenzilor. Pentru a demonstra comanda primită, farmaciile vor putea păstra, timp de 48 de ore, cu acordul pacientului, rețeta, timp în care toți distribuitorii cu relații contractuale vor căuta cantitatea necesară pentru a onora comanda.

În cazul în care se constată scăderea nivelului stabilit al stocului, medicamentul respectiv va fi trecut pe o listă temporară de medicamente aflate sub observație pentru care va exista interdicție temporară de export paralel, conform reprezentanților ministerului Sănătății. Alte situații, cum ar fi cele de urgență, definite în ordin ca fiind “la nivel national de alertă”, vor fi gestionate direct de ministerul Sănătății, care va decide măsurile ce se vor lua.

Art. 3

(2) În maximum 3 zile de la apariția nivelului național de alertă, Ministerul Sănătăţii include categoria de medicamente având același DCI, formă farmaceutică și concentrație în Lista temporară de medicamente aflate sub observație, care se aprobă și se actualizează ori de câte ori este nevoie prin ordin al ministrului sănătății și se publică pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, respectiv ANMDM.

După publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, ordinul ministerului Sănătății va intra în vigoare.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here